Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Honningbi i oregano. Foto: Claus Rasmussen

28.04.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Bæredygtighed

Forskere evaluerer konkurrencen om fødeplanter mellem honningbier og øvrige bier i Danmark

Fødeoverlap og rødlistestatus kan være med til at guide handlingsplaner og forvaltning af bier i naturområder i Danmark, viser ny forskning fra førende europæiske biforskere blandt andet fra Aarhus Universitet.

Foto: Lars Kruse, AU Foto.

28.04.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Grønt demonstrationsanlæg hærget af brand

En bygning på AU Foulum, som bl.a. rummer et demonstrationsanlæg for bioraffinering, blev tirsdag aften hærget af brand. Trods skader på bygningen forventer forskerne at forsøgsaktiviteterne vil kunne genoptages i løbet af to uger.

Foto: Colourbox

28.04.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Betydelige forskelle i danskere og kineseres oplevelse af nydelse efter måltid

Et tværkulturelt studie fra Aarhus Universitet og Chinese Academy of Sciences sammenligner, hvad danske og kinesiske forbrugere forbinder med nydelse efter et måltid. Sådanne forskelle kan være vigtige, når virksomheder designer nye fødevarer, som skal sælges på markeder uden for Danmark.

Lucerne i blomst. Foto: Colourbox

28.04.2021 | Institut for Agroøkologi

Lucerne og cikorie har potentiale til at løsne komprimeret jord

Forskere har ved hjælp af en medicinsk CT-scanner vurderet fem afgrøders evne til at løsne stærkt komprimeret jord forårsaget af mekanisk påvirkning. Lucerne og cikorie viser stort potentiale som jordløsnere ved længere tids dyrkning.

Hovedreaktoren på AU Foulum, hvor den indledende udvikling af metaniseringssystemet blev udført. I InjectMe-projektet har projektets partnere designet en specialbygget reaktor, der gør det muligt at udvikle teknologien yderligere. Foto: AU Foto.

28.04.2021 | AU Engineering, Bæredygtighed

Konvertering af CO2 med nyt Power-to-X-system

Med overskydende strøm fra vind og sol samt CO2 fra biogas skal et nyt forsknings- og udviklingsprojekt skabe biometan i et pilotskala-forsøg. Forsøget udgør et vigtigt skridt i Power-to-X-teknologien, som kan give dansk teknologieksport en grøn fremtid.

Forbrugeradfærd, plantebaserede fødevarer og reduktion af madspild sammen i et fælles projekt under koordinering af MAPP Centret, Aarhus Universitet. Foto: Colourbox.

22.04.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Bæredygtighed

Nyt stort projekt kobler plantebaserede fødevarer og madspild for at styrke Danmark i den grønne omstilling

Et nyt og banebrydende forskningsprojekt skal være med til at sætte Danmark på verdenskortet i et grønt, plantebaseret væksteventyr. Det unikke projekt samler ikke mindre end 15 aktører fra fødevarebranchen, samt tre ledende, danske universiteter - og professor Jessica Aschemann-Witzel fra MAPP Centret på Aarhus Universitet skal koordinere…

PipeSense er støttet af Innovationsfonden med 13,6 mio. kr. og har et samlet budget på 18,6 mio. kr. Projektet inkluderer fire danske partnere: Logstor A/S, Creative Sight ApS, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet

21.04.2021 | AU Engineering

Data i realtid fra smarte sensorer skal optimere driften af fjernvarmenettet

Forskere fra universiteterne i Aalborg og Aarhus arbejder tæt sammen med virksomheder for at udvikle intelligente, batteriløse sensorer, der trådløst kan kommunikere med et autonomt, sky-baseret overvågningssystem.

I en ny såkaldt følsomhedsberegningen for Black Carbon viser beregninger, at der i Københavns Kommune er 295 for tidlige dødsfald årligt som følge af langtidseksponering knyttet til Black Carbon. (Foto: Colourbox).

16.04.2021 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Helbredseffekter af Black Carbon i København

Ny videnskabelig rapport ser for første gang på sammenhængen mellem for tidlige dødsfald og lokalt skabte kulstofpartikler i luften i Københavns Kommune.

AU deltager i et projekt, som skal udvikle et nyt system til velfærdsvurdering af slagtekyllinger. Systemet består af en kombination af kamerateknologier og avancerede dataanalyser (machine learning). Foto: Colourbox.

14.04.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Ny teknologi til overvågning af slagtekyllingers velfærd på vej

AU er med i et stort internationalt projekt ’SMART Broiler’ som skal udvikle et system til overvågning af velfærd hos fjerkræ ved hjælp af kamerateknologi og avanceret billedanalyse.

14.04.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Bæredygtighed

Kan vi producere næringsrig og bæredygtig mælk i laboratoriet?

Aarhus Universitet i Foulum står i spidsen for nyt spændende projekt, som skal danne grundlag for at kunne producere bæredygtig mælk i laboratoriet som alternativ til komælk. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Viser resultater 1 til 10 ud af 16

1 2 Næste