Aarhus Universitets logo
English
Et britisk ’virtuelt’ center til 337 millioner kroner skal undersøge, om kultiveret kød, insektbaserede proteiner og proteiner fremstillet ved…
Forskere på Aarhus Universitet er med i slutspillet om en af verdens største videnskabspriser. Sammen har de opfundet et apparat til at måle…
Egentlig er han uddannet landmand, men da muligheden bød sig, skiftede han stalden ud med laboratoriet og blev forsker. Nu håber Rasmus Bak…
Ingeniør og postdoc Maryam Homayounzadeh modtager Otto Mønsteds Fonds pris "Den lyse ide" for årets bedste late stage-ide på Nordens største deep tech…
På toppen af Mt. Helmos i Grækenland håber forskere fra mere end tolv europæiske lande, herunder Aarhus Universitet, at lære mere om, hvordan skyer…
Når en bestemt bakterie udsættes for iltmangel, begynder den at producere nye stoffer. Stoffer, som muligvis kan bruges til alt fra kræftbehandling…
Lektor Jens Vinge Nygaard er nyudnævnt Distinguished Senior Innovator på Aarhus Universitets tekniske fakultet. Han har i årevis forsket i…
Moderne internetkriminalitet er blevet mere sofistikeret. Både teknologiudviklingen og trusselsbilledet har ændret sig markant på få år, og hvis vi…
Gennem 30 år har han forsket i, hvordan landbruget påvirker klimaet. Nu bliver han belønnet med The Sustainability Award, som uddeles af efterkommere…
Et havområde større end Fyn og Sjælland tilsammen er lige nu ramt af iltsvind. Iltsvindet er 50% værre end i september sidste år, hvor det var…
Solid ledererfaring, et stærkt netværk og et stort drive for at bidrage til den grønne omstilling af fødevareområdet. Det er tre af de ting, som Anne…
I den vestjyske kommune er forskere gået sammen med kommunen og staten om at forvalte naturen på en ny og lovende måde.
Det er veldokumenteret, at Arktis opvarmes 3-4 hurtigere end resten af kloden og at havisen, gletchere og permafrosten smelter med foruroligende…
Virus inficerer alt fra bakterier over planter til dyr. De har derfor en kolossal rolle for jordens biodiversitet og dens evne til at omsætte…
Til november indtræder ph.d. Anita Friis Sommer som ny Head of Operations i Novo Nordisk Fondens CO2 forskningscenter ved Aarhus Universitet. Hun…
Tidligere direktør og koncernchef i Grundfos, Niels Due Jensen, var også æresalumne ved Aarhus Universitet. Tirsdag bliver han begravet i hjembyen…
7 universiteter og 8 virksomheder fra hele Europa samarbejder i et stort, tværfagligt forskningsprojekt, der skal udvikle ny teknologi og nye talenter…
Rejsen fra en fossil økonomi til en biobaseret økonomi kan blive Danmarks næste store eksperteventyr. Sådan lød det klare budskab fra underdirektør…
Tidligere troede forskerne, at processerne kun havde betydning for Arktis, men nye beregninger viser, at den påvirker atmosfæren langt ned i Europa og…
Det er helt nødvendigt, at danskerne lærer naturen i havet bedre at kende. Kun ad den vej forstår vi nødvendigheden af at forbedre denne vigtige…
Efter mange års samarbejde med Institut for Byggeri og Bygningsdesign bliver professor Anne S. Kiremidjian fra Stanford University nu æresdoktor på…
To paller ovenpå hinanden blev talerstolen, da rektor Brian Bech Nielsen og borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek, i dag bød de nye studerende på…
Byggeriet står for en kæmpe del af samfundets affaldsproduktion og energiforbrug, og det skal ændres for at gøre branchen bæredygtig. Forskere fra…
Beregninger af et byggeris energiforbrug og CO2-udledninger er i dag baseret på producentoplysninger i manualer og datablade og ikke faktisk forbrug.…
Arbejdsgivere kan ikke skaffe nok specialister i planter, dyr og miljø og lover nærmest jobsikkerhed.
Efter sommerferien starter det største hold ingeniørstuderende i universitetets historie, og i AU Viborg gør undervisere og tutorer klar til at byde…
Flere unge end nogensinde før har søgt om optagelse på en uddannelse på Faculty of Technical Sciences. Stigningen i ansøgertallet er primært båret af…
Et nyt udvalg for forskningsbaseret rådgivning, placeret lige under universitetsledelsen, skal styrke AU’s position som et af de førende universiteter…
Som den eneste universitetscampus i landet tilbyder AU Viborg, at studerende kan få opstaldet deres hest på campus. Det er én blandt flere ting, der…
Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevillinger til 38 lovende forskere fra hele landet. På Tech modtager fire…
Ved at kortlægge gener, som gør afgrøder bedre i stand til at tåle tørke, varme eller kulde, skaber forskere fra Aarhus Universitet fundamentet for en…
Tre dage med paneldiskussioner, politiske events og folkedialog på Bornholm er nu ovre. Her er nogle af højdepunkterne fra Folkemødet.
Efter en årrække i Norge vender Nikolai Friberg hjem til Danmark. Her skal han lede et nyt center for naturbaserede løsninger på Aarhus Universitet.
Et dansk forskerhold har udviklet en robot, der kan mase sig vej igennem junglens tætte krat og kortlægge biodiversitet. Det kan sætte skub i…
Biologi erstatter i stigende grad kemi i bekæmpelsen af ukrudt og skadedyr, men vi ved for lidt om, hvordan nye biologiske løsninger påvirker miljøet.…
Novo Nordisk Fonden smider 60 millioner kroner i et forskningsprojekt på Aarhus Universitet, der kan bane vejen for små, modulære, danske…
Fremtidens fødevarer, danske farvande, klima, forsvar og sundhed og byggeriets grønne omstilling er blandt emnerne, når forskere fra Aarhus…
Viraene er sandsynligvis med til at regulere, hvor mange alger, der vokser på isen. Hvis vi kan lære at kontrollere viraene, kan vi måske forhindre…
Medarbejderne er den absolut vigtigste ressource, når Faculty of Technical Sciences ved Aarhus Universitet skal levere fremragende forskning til gavn…
Afgrøderne på de danske marker skal i langt højere grad tilbage på spisebordet i stedet for primært at blive brugt som dyrefoder. Kandidater fra…
Mange implantater er i dag både dyre og fyldt med fejl. Ved hjælp af avancerede matematiske modeller af knogler og muskler forsøger forskere fra AU at…
Aarhus Universitet opretter 50 nye online-studiepladser på diplomingeniøruddannelsen i Elektrisk energiteknologi. Det skal give flere danskere…
Aarhus Universitet realiserer nu planerne om at sætte sin ejerdel i Navitas-bygningen på havnen i Aarhus til salg. Salget er led i AU’s vision om en…
Hvalerne bruger mere end 60 procent af tiden på jagt efter småfisk for at holde sig varme i det kolde vand. Ny forskning viser, at de bruger ganske…
Isbjørne, tandhvaler og mennesker i Arktis har højere niveauer af kviksølv end noget andet sted på kloden. Et nyt forskningsprojekt vil bruge…
Gennem de seneste år har der verseret flere udsagn, der påstår, at ålegræs tilbageholder store mængder kulstof og dermed har en afgørende rolle for…
Myndighederne tøver med at genoprette vandmiljøet i søer, hvor mange fugle holder til. Mistanken er, at fuglenes lort er skyld i søens dårlige…
Nyt tværfagligt forskningsprojekt skal undersøge, om samfundets ændrede syn på dyr og den nyeste viden om dyrenes biologi og velfærd spiller ind i…
Thomas Stridsland har med tværfaglighed bidraget til i højere grad at gøre den akademiske verden i stand til at spille en rolle i forhold til…
Både Isaac Newton og Charles Darwin udgav i sin tid deres banebrydende opdagelser i det prestigefyldte tidsskrift Philosophical Transactions of The…
Professor Alexandros Iosifidis flytter grænserne for, hvordan man lærer computere at løse komplekse problemer. Nu modtager han Victor Albeck-prisen…
En gruppe sjældne gæs overvintrer på én bestemt mark ved Viborg, hvor kommunen og en virksomhed har planer om at opføre en energi-park. Men hvordan…
Et nyt forskningsprojekt skal udvikle masseproduktion af orme, der kan erstatte både kosttilskud og vaccinere fiskene tidligere end hidtil. Noget, der…
Af Eskild Holm Nielsen, dekan på Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet og Ole Hertel, prodekan på Faculty of Technical Sciences, Aarhus…
Hvis ikke vi konstant gravede sand væk, ville Limfjorden være lukket ud mod Nordsøen. Men sådan har det ikke altid været. Ny forskning viser, hvornår…
Forskere fra Aarhus Universitet har demonstreret, at det er muligt at fjerne mere end 95 procent af de aktive stoffer fra medicinresterne i…
Især de østgrønlændere, der spiser isbjørn, sæl og hval, har forhøjede niveauer af giftstoffer i blodet, viser ny forskning.
For at holde den nuværende bestand af marsvin i de indre danske farvande stabil, må kun 24 marsvin dø i fiskernes net om året. Som det er nu, dør over…
Det anerkendte tidsskrift FEMS Microbiology Ecology har kåret ph.d.-studerende Ate Jaarsmas forskning som den bedste i 2023.
Områder med mere kobber og selenium i jorden fører til højere fertilitet hos vilde moskusokser i Grønland.
Ved at studere hvordan aerosoler og skyer interagerer, håber forskerne bag det nye projekt på at forbedre vores evne til at forudsige ekstreme…
Målet med det nye EU-projekt er at ændre måden, vi vurderer risiko og påvirkning af pesticider på. I dag vurderer vi udelukkende enkelte pesticiders…
Faculty of Technical Sciences har den 22. februar 2024 afholdt et kort pressemøde for at give mulighed for at stille spørgsmål om de…
Lørdag den 2. marts er der åbent hus på AU Viborg. Her kan potentielle studerende høre om de nye uddannelser, få en forsmag på et unikt studiemiljø og…
På enge og overdrev rundt omkring i Danmark siger både økologisk teori og erfaring, at planterne burde sætte tungere frø. Men de gør det modsatte.
Det var en festdag ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab fredag d. 2. februar, da de 4 første professorer i veterinærvidenskab ved…
Aarhus Universitet ønsker 483 nye diplom- og civilingeniører tillykke med dimissionen.
Emissionsopgørelser er komplekse – her kan du blive klogere på AU’s videnskabelige grundlag for arbejdet med den nationale emissionsopgørelse og…
Forskere har ikke længere direkte adgang til data fra russiske forskningsstationer i Arktis. Uden de data bliver vores viden om regionen mere…
Alger, krabber, muslinger og fisk fra andre steder på kloden vælter ind i Europa, men vi har for lidt viden om, hvordan de påvirker økosystemerne. Det…
Havets skove, som i Danmark især dannes af ålegræs og tangplanter, huser et rigt liv og bidrager til havets kulstofpuljer. Men ny forskning viser, at…
Ved hjælp af mikroskopiske solceller, som opereres ind bagerst i øjet, håber han, at kunne genskabe evnen til at se hos patienter med en række…
Forskere fra Aarhus Universitet har lavet komplekse genetiske analyser af flere hundrede grise og mennesker for at finde forskelle og ligheder. Den…
Seniorforsker Hanne Marie Nielsen fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) har sammen med fiskeopdrætsvirksomheden AquaPri A/S…
Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center på Aarhus Universitet inviterer sammen med Constructive Institute fem af verdens dygtigste…
48-årige Maria Sommer Holtze overtager i det nye år jobbet som direktør for DCE. Hun kommer med ti års erfaring fra Miljøstyrelsen, hvor hun særligt…
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at tysk ammunition, der blev dumpet i havet i Danmark efter 2. verdenskrig, frigiver TNT til vandet.…
Sapere Aude betyder 'Vov at vide', og legatet gives fra Danmarks Frie Forskningsfond til talentfulde, yngre forskere, som er parate til at lede et…
Nyt forskningsprojekt kobler nogle af Danmarks fremmeste forskere inden for PFAS-oprensning med kunstig intelligens. Målet er at udvikle og…
Fakultetet Technical Sciences lukker for optag på diplomingeniøruddannelserne i Maskinteknik og Elektronik i AU Herning. Diplomingeniøruddannelsen i…
På kalkrige overdrev rundt omkring i Danmark, sender landmænd og kommuner dyr på græs, men nye tal fra Aarhus Universitet tyder på, at dyrene græsser…
Et rådgivningsnotat fra 2019 vedrørende svinekøds klima- og miljøbelastning har den seneste tid haft mediernes bevågenhed. Men på grund af et…
Bo Melander tiltræder som professor i ukrudtsvidenskab ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Han har brugt årtier på at studere, hvordan…
Lektor Patrick Biller fra Aarhus Universitet vinder årets Grundfospris for sin banebrydende forskning i ”intet-må-gå-til-spilde-teknologi” til den…
Ekspert inden for veterinær mikrobiologi og fødevaresikkerhed, Karl Pedersen, er nytiltrådt professor ved Aarhus Universitet i Viborg. Karl Pedersen…
Lokale fangere i Isfjorden ved Ilulissat har længe kendt til en særlig ringsæl – Kangia-sælen - der er væsentligt større og har en markant anderledes…
Med et nyt, tværfagligt videncenter går Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og det rådgivende ingeniørfirma, Søren Jensen, nu sammen om at skabe…
Varmepumper spiller en central rolle i den grønne omstilling af varmesystemer – både for boliger, erhverv og for industrien, og Danmark er blandt de…
Søren Alexandersen er nyansat professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Tidligere har han blandt andet været professor…
Spækhuggere i Canada og Grønland har så høje niveauer af det menneskeskabte kemikalie PCB, at de har svært ved at få unger. Det viser en ny stor…
I et samarbejde med Aarhus Kommune undersøger forsker fra Aarhus Universitet, om TNT og andre giftige stoffer fra gamle våben siver ud i økosystemet.
Der er stor uenighed om, hvorvidt bistader af honningbier driver de vilde bier væk. Forskere fra Aarhus Universitet har fået EU-midler for at få…
Heidi Larsen Enemark er nyudnævnt professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet i Viborg, hvor hun blandt andet skal…
Områder med vildtvoksende tang forsvinder hvert år fra verdenshavene, når vi i stedet burde beskytte det. Tang er nemlig effektivt til at binde CO2,…
Iltsvindet er otte-doblet på en måned, viser nyt notat.
Siden 1974 har Jørgen B. Jespersen haft sin gang på Aarhus Universitet og sektorforskningsinstitutioner. Først som studerende og siden som blandt…
En ny strategisk samarbejdsaftale mellem hollandske Wageningen University & Research og Aarhus Universitet er en ambitiøs milepæl i samarbejdet mellem…
Klimaforandringerne giver flere hedebølger, og under den ekstreme varme stiger mængden af giftige bakterier i søerne.
Professor Steffen Petersen fra Institut for Byggeri og Bygningsdesign modtager Jubilæumsfondens Undervisningspris 2023 for en fremragende indsats…
For mere end 400 millioner år siden udviklede det insektlignende dyr, springhalen, et lille protein, som forhindrer dens celler i at fryse til is.
Side 1 af 7