Aarhus Universitets segl

Forskere fra Tech og Nat trak tusindvis af mennesker til AU’s telt på Naturmødet i Hirtshals

Mere end 2000 gæster slog vejen forbi teltet til foredrag, debatter, forsøg og aktiviteter.

Gæsternes i AU's telt fik mulighed for at kigge grundigt på fisk og hajer fanget i havet ud for Hirtshals. Foto: Jeppe Kyhne Knudsen

Naturmødet i Hirtshals har i år 10-årsjubilæum, men de første ni år var uden et officielt telt fra Aarhus Universitet.

I år var derfor første gang, at AU kunne byde de mange gæster på Naturmødet ind til foredrag, debatter, små forsøgsopstillinger, quiz, kreaværksted – og en udstoppet moskusokse.

Naturmødet i Hirtshals er et folkemøde i stil med Folkemødet på Bornholm og Kulturmødet på Mors – blot med den forskel, at alle debatter, foredrag, aktiviteter og stande handler om, hvordan vi kan passe på naturen. Arrangørerne vurderer, at der var omkring 30.000 gæster forbi Naturmødet i år.

De mange besøgende fandt også ind i AU’s telt, som ofte var så propfyldt, at folk måtte stå udenfor teltet og lytte med, når forskerne fra Nat og Tech fortalte om deres forskning. 

Alle tre dage på Naturmødet var der fuldt program i AU-teltet. Blandt dem, der holdt foredrag for fyldte sale, var professor Rasmus Ejrnæs, der talte om om biodiversitet, professor Peter Sunde om de seneste tal for ulven i Danmark samt en lang række yngre forskere og ph.d.’er.

- Jeg var meget positivt overrasket. Først var jeg lidt skeptisk, da jeg blev inviteret til at holde oplæg i AU’s eget telt. Jeg var bange for, at vi skulle bruge en masse kræfter på noget, hvor ingen mennesker kom. Men da jeg skulle åbne teltet klokken 09.00 fredag morgen, var der fuldt hus, siger Rasmus Ejrnæs og fortsætter:

- Jeg tror, at vi vandt universitetskonkurrencen, hvis man kan snakke om sådan en. AU’s telt havde det stærkeste faglige program, og det havde folk fundet ud af. Det var fedt. Velplanlagt, velorganiseret og helt klart investeringen værd.

I alt blev der afholdt 33 foredrag, debatter, aktiviteter og events i AU-teltet. 

Institut for Ecoscience stod i samarbejde med folk fra Institut for Biologi på Faculty of Natural Sciences for planlægningen af AU’s deltagelse på Naturmødet sammen med repræsentanter for flere andre af Techs institutter. Det er da også en tilfreds styregruppe, som anslår, at omkring 2100 mennesker slog vejen forbi AU’s telt i løbet af de tre dage.

- Det var jo lidt en satsning for os i år. Vi ville gerne teste, hvordan vi kan bruge Naturmødet til at komme endnu mere ud over rampen med vores forskning. Ikke blot i forhold til samarbejdspartnere, fonde, styrelser og ministerier, men også til den almindelige dansker. Og det var en stor succes, synes jeg, siger Mikkel Tamstorf, institutleder på Institut for Ecoscience og fortsætter:

- Der var mange mennesker i vores telt – og jeg oplevede stor interesse og god interaktion. Det var meget positivt. Som udgangspunkt kommer vi tilbage igen næste år på samme niveau.

Naturmødet i Hirtshals fandt sted den 22. - 24. maj. Foruden oplæggene på AU’s egen stand deltog en række AU-forskere på hovedscenerne. Professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Biologi holdt eksempelvis Naturmødets ‘Keynote-tale’.