Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Hørelsen hos marsvin og andre havpattedyr kan beskyttes ved en såkaldt "soft start", når de geologiske forundersøgelser til de påtænkte energiøer i Nordsøen og Østersøen skal udføres. (Foto: Colourbox).

30.03.2021 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Undersøgelser til energiøer vil næsten ikke påvirke sæler og marsvin

Forskere har undersøgt, hvordan akustiske chokbølger til opmåling af havbunden vil påvirke havpattedyrene i de områder i Østersøen og Nordsøen, der er udpeget til at huse de kommende energiøer.

Man kan ikke bruge konservative estimater fra gamle energisystemer, når man skal modellere fremtidens, som er helt anderledes. Vi er nødt til at indse, at solcelleteknologi har gennemgået en dramatisk udvikling de seneste år, som gør det til en meget vigtig spiller i fremtiden," siger adjunkt Marta Victoria (foto). Foto: Ida Jensen, AU Foto.

30.03.2021 | Institut for Mekanik og Produktion, Bæredygtighed

Ny forskning viser, at solcelleteknologi kan gøre verden fossilfri hurtigere end beregnet

Begrænsninger i de modeller, som IPCC lægger til grund for sine beregninger om mulige veje til en klimaneutral energiproduktion, betyder, at solcellers potentiale som motor i en grøn omstilling undervurderes voldsomt. Det er konklusionen i ny forskning fra en række forskningsinstitutioner og solcelleeksperter verden over.

"Med denne teknologi kan vi tackle det enorme samfundsproblem, som elektronisk affald allerede repræsenterer, og som kun vil blive mere presserende i fremtiden," siger adjunkt Shweta Agarwala. Foto: Shweta Agarwala.

29.03.2021 | Institut for Elektro- og computerteknologi

AU-forskere kortlægger mulighederne ved printet elektronik

Vi lever i en verden, hvor vi gerne vil have fleksibel, bøjelig, strækbar og intelligent elektronik. Teknologien Printet Elektronik har vist sig som den primære rute for at muliggøre denne vision. Et team af forskere fra Aarhus Universitet har offentliggjort en omfattende gennemgang af udviklingen inden for Printet Elektronik, der skal gøre det…

Foto: Lars Kruuse - AU Foto

26.03.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Kvalitet og transparens i fokus på det første europæiske seminar om forskningsbaseret rådgivning inden for landbrug og miljø

Der er store forskelle i status og organisering af den forskningsbaserede rådgivning i de forskellige europæiske lande. Rådgivningen står dog over for de samme udfordringer og samarbejde vil kunne øge kvaliteten. Det viste et europæisk seminar, arrangeret af Aarhus Universitet.

Nobelpristager Peter C. Agre lægger ud med et oplæg om sin vej mod nobelprisen og svarer derefter på spørgsmål fra deltagerne, når han skyder gang i Healths nye initiativ, Nobel Laureate Talks, den 21. april. Foto: Keith Weller, JHM

25.03.2021 | Nyhed

Mød nobelpristager Peter C. Agre

Til april får alle med interesse for sundheds- og naturvidenskabelig forskning af allerhøjeste kaliber mulighed for at møde en nobelpristager, når professor Peter C. Agre besøger Aarhus Universitet via Zoom.

Foto: Jesper Rais

23.03.2021 | Faculty of Technical Sciences

Forskningsfrihed og publiceringsrettigheder skal beskyttes i forhold til interesseorganisationer

I en artikel i Dagbladet Information kritiseres Aarhus Universitet for ikke at ville udlevere upublicerede forskningsdata til en interesseorganisation. Forskere skal imidlertid sikres frihed til at publicere deres resultater inden forskningsgrundlaget stilles til rådighed for offentligheden, mener universitetet.

Iværksætterne Christian Møller (tv.) og Mads Krogh Kristensen leverer til både restauranter og take-away, og de laver emballage med de respektive kunders logo på. Foto: GS Supply

23.03.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Bæredygtighed

AU-iværksætterforløb sætter skub i studerendes salg af bæredygtig emballage

Et vietnamesisk, bæredygtigt sugerør blev startskuddet til to AU-studerendes blomstrende forretning med bæredygtig emballage til restauranter og take-away i en corona-tid. Aarhus Universitets åbne iværksætterforløb Food eHub bistod med at søge den første, igangsættende kapital hjem.

Foto: Aarhus Universitet

20.03.2021 | Institut for Agroøkologi

Ph.d.-studerende fra Agroøkologi vinder den årlige Three Minute Thesis-konkurrence

Tørvejord, paludikultur og udledning af drivhusgasser var emnerne, da Claudia Kalla Nielsen d. 18. marts vandt den årlige Three Minute Thesis konkurrence på Aarhus Universitet, som i år blev afholdt digitalt.

Marsvinemor med sin unge. Foto: Jeppe Balle Dalgaard.

18.03.2021 | Institut for Bioscience

Marsvin søger mod olieplatforme for at finde føde

En ekstra høj bestand af fisk lokker marsvin til at søge føde tæt ved olieplatforme, selv om støjen fra industrianlæggene normalt skræmmer hvalerne væk. Udtjente platforme har derfor et potentiale som kunstige rev i Nordsøen.

BettaSensing er i gang med at udvikle en teknologi, der kan aflæse smagens ”fingeraftryk”. Foto: Mathilde Kræmer.

18.03.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Teknologi til smagsgenkendelse på vej til markedet. Er din startup-virksomhed den næste?

Hvordan ved vi, om vores mad stadig smager godt, eller om den er gået hen og blevet dårlig? Startup-virksomheden BettaSensing har skabt en innovativ teknologi til smagsgenkendelse i fødevareindustrien. Sidste år deltog virksomheden i EIT Food’s iværksætterprogram Seedbed, som i Danmark har til huse hos Institut for Fødevarer (AU FOOD) ved Aarhus…

Viser resultater 1 til 10 ud af 20

1 2 Næste