Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Forkullet malt fra Vikingetiden fundet ved Hundborg i Danmark. Foto: Peter Steen Henriksen - Nationalmuseet.

26.07.2021 | Institut for Agroøkologi

Plantegenetik lærer os om spelt og gammelt øl

En hvedemutant fundet ved et lykketræf og korn bevaret siden oldtiden hjælper os med at lære om fortiden og giver muligheder for at skabe ny viden til glæde for fremtiden.

”Mængden af data bliver kun værre end i dag, og nye komprimeringsteknologier er et nødvendigt redskab til at nedbringe effekten af stigende datatrafik," siger Daniel Lucani Rötter, som er nyudnævnt professor på Aarhus Universitet. Foto: Peer Klercke.

15.07.2021 | AU Engineering, Institut for Elektro- og computerteknologi

Ny professor om data-tsunami: Det bliver kun værre

Daniel Lucani Rötter er nyudnævnt professor på Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet. Han forsker i, hvordan vi løser nogle af internettets største gordiske knuder.

Foto: Colourbox

13.07.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Institut for Fødevarer

Forskere vil forbedre kvaliteten af plantedrikke

Markedet for plantedrikke er i vækst, men hvordan ser det ud med kvaliteten af deres proteiner? Det undersøger forskere i et nyt projekt, der ved hjælp af banebrydende analysemetoder skal sikre, at fremtidens plantedrikke har den bedst mulige ernæringsmæssige kvalitet.

Honningbi i oregano. Foto: Claus Rasmussen

13.07.2021 | Institut for Agroøkologi, Bæredygtighed

Insekter, bier og planter i samspil

Bestøvere er nødvendige, store dele af landbruget og verdens fødeproduktion er stærkt afhængige af bestøvende insekter. Alligevel falder antallet af vilde bestøvere, men der er stadig noget, som kan gøre for at stoppe udviklingen. Det kræver nye dyrknings- og biavlsstrategier, men det kan lade sig gøre.

Foto: Colourbox

07.07.2021 | Institut for Agroøkologi, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Plantebaseret farvestof fra gulerødder kan erstatte syntetisk farve i fremtidens fødevarer

Forskere fra blandt andet Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har fundet en metode, hvorpå man kan aktivere mekanismer i orange gulerødder, så de producerer mere anthocyanin farvestof, som kan erstatte syntetisk fremstillede farvestoffer i fødevarer. Det giver nye muligheder for at erstatte syntetisk fremstillede farvestoffer med…

Foto: Lars Kruse, AU Foto

07.07.2021 | Institut for Agroøkologi, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Bæredygtighed

Flere græsmarker kan give bedre klima og miljø

Græsmarker kan reducere landbrugets udledning af drivhusgasser og næringsstoffer. Og sammen med nyudviklede bioraffineringsteknologier giver græsmarkerne grobund for nye bæredygtige produkter; bl.a. grøn protein som kan erstatte importeret soja. Et nyt forskningsprojekt skal gøre det muligt at høste gevinsterne.

AU Engineering har fået 1064 førsteprioritetsansøgere igennem kvote 1. (Foto: Ida Jensen, AU Engineering arkiv. Oliver Fridorf)

06.07.2021 | AU Engineering

3000 ansøgere til ingeniøruddannelserne

Antallet af ansøgere til ingeniøruddannelserne ved Aarhus Universitet er som ventet faldet en smule i forhold til sidste års rekordoptag.

Ill: Colourbox

06.07.2021 | Faculty of Technical Sciences

Roapmap til fremtidens grønne omstilling af landbrug og fødevaresystemer

Danmark har et solidt udgangspunkt inden for jordbrug og fødevareproduktion, og har således en solid position til de næste årtiers indsats på vejen mod den grønne omstilling. Et ambitiøst og tværfagligt projekt trak flere hundrede tilhørere til, da det blev præsenteret i slutningen af juni af KU, DTU, SEGES og AU, der i samarbejde med forskere fra…

03.07.2021 | Faculty of Technical Sciences

Levering af data berettiger ikke til medforfatterskab

I forbindelse med den såkaldte oksekødssag tog TECH allerede i 2019 en række initiativer, som skal sikre ansvarlig forskningspraksis. En intern rapport fra Danish Crown udarbejdet af Kammeradvokaten giver ikke anledning til ændring af fakultetets retningslinjer.

Foto: AU Foto

02.07.2021 | Forskning, Bæredygtighed

Det er nødvendigt at inkludere metan i avlsmål, hvis metanudledningen skal reduceres

Forskere fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) er med i et internationalt projekt, hvis resultater viser nødvendigheden af enten at inkludere metan i avlsmålet eller inkludere det gennem et korreleret træk som restfoderindtag, hvis metanudledningerne skal reduceres.

Viser resultater 1 til 10 ud af 11

1 2 Næste