AU bliver del af nyt PFAS-center
PFAS-centret, der er et samarbejde mellem fire af landets universiteter, skal levere forskning og viden om, hvordan myndighederne kan afværge, inddæmme og oprense omfattende forurening med PFAS.
Et nyt PFAS-center i samarbejde mellem DTU, KU, SDU og AU skal samle ny viden om mere end 10.000 kemiske stoffer i PFAS, hvoraf mange er problematiske, fordi de ikke nedbrydes i naturen og kan ophobes i mennesker og dyr.
PFAS-centeret skal forske inden for områderne miljø, fødevarer og sundhed samt levere viden til Miljøministeriet og rådgive myndigheder og politikere om konkrete løsninger og strategier for at afværge, inddæmme og oprense forurening med PFAS.
- Vi har brug for mere viden, så vi er sikre på, at de løsninger vi foreslår, er langsigtede, og at samfundet gør de rigtige investeringer. Miljøet er fyldt op med PFAS, og problemet er så stort, at vi ikke kan rense alt op. For at kunne prioritere indsatsen, skaber vi ny viden på en række forskningsområder og bistår myndighederne med at håndtere de akutte problemer – eksempelvis at vi i dag har 3.000 gamle lossepladser i Danmark, hvorfra der siver PFAS ud i miljøet,” siger leder af det nye PFAS-center Anders Baun, der er professor på DTU Sustain. PFAS-centret er finansieret med en bevilling på 44 mio. kr. fra Miljøministeriet og skal understøtte den nationale PFAS-handlingsplan, som et flertal i Folketinget vedtog i 2024.
PFAS-centeret vil allerede i 2025 sætte gang i ni forskningsprojekter projekter, der spænder fra:
- Udslip af PFAS fra affaldsbehandlingsanlæg.
- Udvikling af nye metoder til beskrivelse og afværge af jord-, grundvands- og drikkevandsforureninger.
- Bæredygtige PFAS-frie alternativer i fx den grønne omstilling.
- Analytisk-kemisk udvikling af metoder for mulige oversete PFAS.
- Optag af PFAS i dyr og afgrøder.
- Forekomst af PFAS i foder og fødevarer.
- Helbredsmæssige effekter af PFAS
Forskningsprojekter, der er sat i gang i 2025, vil være fuldt finansieret af PFAS-centret. Herefter er det ambitionen, at centret i 2026 og 2027 kan medfinansiere forskningsindsatsen og vidensopbygningen i Danmark på PFAS-området.
DTU vil stå for centrets administration og daglige drift, men de fire samarbejdsuniversiteter får alle repræsentanter i ledelsen. Fra AU deltager viceinstitutleder på Institut for Ecoscience, John Jensen, og professor Katrin Vorkamp fra Institut for Miljøvidenskab.
Sammen med resten af centerledelsen og en styregruppe fra de involverede myndigheder bliver deres opgave at udvælge og hente viden fra de forskningsprojekter, som skal gennemføres i center-regi indenfor PFAS påvirkning af miljø, fødevarer og sundhed, fortæller John Jensen.
- Vores opgave bliver at sikre, at de forskningsgrupper, der har relevant ekspertise i PFAS, kan få støttet deres projekter. I første omgang planlægger vi eksempelvis sammen med AU’s husdyrforskere på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, at skabe mere viden om optag og fordeling af PFAS i grise.
- Et andet projekt i støbeskeen fra Institut for Miljøvidenskab handler om at udvikle nye analytiske redskaber til kortlægning af de komplekse PFAS-blandinger, der findes derude, mens andre projekter fokuserer mere på teknologiske løsninger til at fjerne PFAS.
Ud over at levere forskningsbaseret viden og rådgivning er PFAS-centrets mission at bidrage til såvel den offentlige oplysning som til rådgivning af myndighederne. PFAS-centret skal koordinere og samle forskningsindsatsen og kompetenceopbygningen på tværs af de fire partneruniversiteter og videre ud i de relevante danske vidensmiljøer. Koordineringen omfatter også inddragelse af internationale forskere og videnspersoner.
PFAS-centeret er finansieret frem til 2028, og ud over den nationale indsats arbejder Danmark, sammen med fire andre EU-lande, for et omfattende forbud mod anvendelse af PFAS i hele EU.
Nyheden her er baseret på en pressemeddelelse fra DTU og Miljøministeriet.