En missionsdrevet forsker skal fremover lede AU’s CO2-forskningscenter
Det bliver en profil med stor erfaring inden for missionsdrevet forskning og et bredt netværk både nationalt og internationalt, der fremover skal lede Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center, CORC, på Aarhus Universitet. Den 1. marts tiltræder Lasse Rosendahl som executive director.

CORC har en vigtig mission. Det store tværfaglige forskningscenter skal generere ny viden og nye teknologier til fangst og omdannelse af CO2, som f.eks. kan lagres i et fysisk produkt - eller til brug i en cirkulær kulstof-økonomi. Det er ambitionen, at forskningscenteret skal danne grundlag for nogle af de løsninger, der skal bidrage til at løse klimaudfordringerne.
Fra 1. marts bliver det med en ny leder ved roret. Lasse Rosendahl, der er professor og institutleder ved Institut for Energi på Aalborg Universitet tiltræder som executive director for Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center.
”CORC er en fantastisk mulighed for at skabe reel impact inden for en relevant tidsskala og indenfor et afgørende område. Der er et stærkt forskningssamarbejde, ressourcer til at gøre de rigtige ting og et fokus på værdikæder og partnerskaber, der skal løfte forskningen ud, hvor den kan skabe forandring for helt almindelige mennesker,” siger Lasse Rosendahl og uddyber, han har kendt til CORC gennem sit nuværende job og derfor ikke var i tvivl, da muligheden for at blive leder af forskningscenteret opstod:
”Vi skal være dagsordenssættende. Vi skal bygge bro mellem den superstærke grundforskning, ingeniørerne og i næste led også virksomheder nationalt og internationalt, der kan skalere løsningerne. Det er en driver for mig.”
Lasse Rosendahl beskriver sig selv om en kultur- og værdibåret leder, der hellere italesætter målsætninger end udstikker ordrer.
”Som leder er jeg til stede. Både fysisk og mentalt. Jeg vil forstå den interne organisering og de roller, som medarbejderne hver især udfylder. Jeg glæder mig til at møde medarbejderne og lære dem at kende. Når jeg er landet og har forstået organisationen, vil jeg sætte en retning – måske fintune nogle af indsatserne. Men den første tid skal gå med at lytte, lære og forstå – først derefter kan vi lægge en plan.”
Netværk og erfaring giver tro på store resultater
Begejstringen over ansættelsen fylder på Natural Sciences, der – sammen med Technical Sciences – er et af to fakulteter, som CORC organisatorisk er forankret på.
”Jeg glæder mig til samarbejdet med Lasse og ser især frem til, at hans kæmpestore erfaring med anvendt og missionsdrevet forskning i bæredygtige løsninger skal gøre CORC til et af verdens vigtigste forskningscentre inden for CO2-fangst og -anvendelse,” siger Birgit Schiøtt, dekan på Natural Sciences.
Ansættelsen gælder lige så længe CORC eksisterer, og Lasse Rosendahl får en tilbagefaldsstilling som professor på Technical Sciences. Her sætter dekan Eskild Holm Nielsen særligt pris på den nye leders erfaring på tværs af værdikæden.
”Lasse Rosendahl er en erfaren leder med et stort netværk både nationalt og internationalt. Han har erfaring med alle de relevante faglige områder og et godt blik for at løfte forskning fra laboratorier til virksomheder,” siger Eskild Holm Nielsen, dekan på Technical Sciences.
Novo Nordisk Fonden, der har finansieret CORC er også glade for, at den nye ledelse af forskningscenteret nu er på plads.
”Vi er glade for, at det er lykkes Aarhus Universitet at tiltrække en kapacitet som Lasse Rosendahl, der har solid erfaring med missionsdreven forskning og et bredt netværk blandt både forskere og erhvervsliv. Vi ser frem til at følge CO2-centerets arbejde i de kommende år – de har en utroligt vigtig opgave foran sig,” siger Claus Felby, direktør i Novo Nordisk Fonden.
Lasse Rosendahl starter 1. marts. Erik Østergaard Jensen, der er er konstitueret leder af CORC, fortsætter med at have sin gang på forskningscenteret til og med april for at sikre god overlevering.
***
Lasse Rosendahl har to voksne børn og et enkelt barnebarn. Han trives udendørs og nyder naturen – både i kajak, på cykel og med vandrestøvler på fødderne. Han bor i Aalborg, men overvejer at finde en satellit-lejlighed i Aarhus, så den daglige transport ikke skal fylde helt så meget.