Nye campusplaner på Aarhus Universitet: Her er fremtidens Tech
Aarhus Universitet vil styrke ingeniørområdet ved at samle de fire ingeniørinstitutter i en ny campusdel tæt på Universitetsparken. AU Viborg gør klar til at modtage op mod 900 studerende på Danmarks grønne campus, og AU Herning skal være landets største digitale uddannelsesmiljø inden for energiteknologi.
Det er de store linjer for Tech i den nye 10-årsplan for AU’s fysiske campusudvikling – Campus 3.0, som universitetets bestyrelse har vedtaget.
Læs Aarhus Universitets nyhed om Campus 3.0 her
Ambitionen bag den nye plan er at binde aktiviteterne i Aarhus tættere sammen omkring Universitetsbyen, Universitetsparken og Katrinebjerg og samtidig skabe udvikling på universitetets lokaliteter uden for byen.
Dekan Eskild Holm Nielsen har store forventninger til Campus 3.0 og fremtidens Tech. Han peger på, at den nye 2034-plan skal være med til at sikre bedre betingelser for det samarbejdende fakultet:
”Vi har haft en meget stor vækst i de seneste år og står nu med et behov for nye fysiske rammer til forskning og uddannelse samt bedre muligheder for samarbejde og iværksætteri. Campus 3.0 giver os rigtig gode forudsætninger for at skabe enestående studie- og forskningsmiljøer, styrke fakultetets faglige sammenhængskraft og bringe os tættere på erhvervslivet.”
Et samlet ingeniørområde i Aarhus
Den helt store forandring af Techs fysiske rammer kommer til at ske på Katrinebjerg og Gustav Wieds Vej. Her vil fakultetet frem mod 2030 opføre en sammenhængende campusdel omkring et strøg, der skal bringe de fire ingeniørinstitutter tættere på hinanden og på universitetets øvrige it- og tech-miljøer.
Området, der i dag strækker sig fra Åbogade på Katrinebjerg over Gustav Wieds Vej til Kasernen ved Universitetsparken, vil blive omdannet til et sprudlende by- og videnmiljø med beboelse, forskningslaboratorier, moderne undervisningslokaler, grønne åndehuller og teknologivirksomheder.
Her vil mere end 4000 ingeniørstuderende, forskere og undervisere få deres daglige gang.
”Ingeniørområdet er vokset ud af de eksisterende bygninger, og nu etablerer vi en samlet campusdel, der kan være med til at fremtidssikre både vores forskning og uddannelse. Samtidig giver det os mulighed for at åbne os endnu mere imod det omgivende samfund, så vi kan møde erhvervslivets innovationsudfordringer på tværs af fagligheder,” siger Eskild Holm Nielsen.
Det nye campusstrøg skal binde universitetets eksisterende bygninger på Katrinebjerg sammen med nybyggeri, og den fysiske og arkitektoniske udformning vil blive baseret på grønne teknologier, moderne bygningsdesign og regenerative byggemetoder.
I løbet af de kommende år vil Institut for Byggeri og Bygningsdesign (CAE) samt Adgangskursus (AK) derfor flytte fra Navitas til det nye område.
Læs artiklen: Aarhus Universitet har solgt sin andel af Navitas
På hjørnet, hvor Jens Baggesens Vej møder Helsingforsgade, opfører universitet et nyt højhus. Det bliver en slags portalbygning til campusstrøget og skal blandt andet indeholde undervisningslokaler, laboratorier, værksteder og kantine.
Institut for Bio- og Kemiteknologi (BCE) flytter som ind i et nybyggeri på Gustav Wieds Vej og overtager desuden de ikoniske bygninger på Kasernen.
Bedre rammer for missionsdreven forskning
Med campusfornyelsen i Aarhus får Tech ikke bare et af Danmarks største, samlede uddannelsesmiljøer for ingeniørstuderende, men også en helt ny infrastruktur for eksperimentel forskning og udvikling.
Den nye campusdel skal blandt andet indeholde forskningsværksteder og laboratorier for vandteknologi, produktionsteknologi, bæredygtigt byggeri, biosolutions, CO2-fangst og energiteknologi, hvor forskere og studerende fra hele fakultetet og resten af universitetet har mulighed for at arbejde sammen med virksomheder om multidisciplinære projekter.
”Vi investerer markant i nyt udstyr og eksperimentelle faciliteter og sørger for, at omgivelser og bygninger passer til vores missionsorienterede tilgang til forskning og uddannelse. Vi ønsker, at de fysiske rammer skal være med til at skabe en samarbejdende organisation og kultur samt bidrage til mere synergi mellem fagligheder. Det er en grundtanke i Techs arbejde med Campus 3.0,” siger Eskild Holm Nielsen.
Mere om Campus 3.0
Læs nyheden: Nye byggerier og rokader baner vej for den bynære campus i Aarhus
Drømmen om Danmarks grønne campus går i opfyldelse
Den anden store satsning i fakultetets arbejde med campusudvikling udspiller sig allerede i AU Viborg.
Med afsæt i regeringens udflytningsaftale har Aarhus Universitet fået mulighed for at etablere en ny uddannelsescampus, og ombygningen er i fuld gang. De første hold studerende startede i august, og planen er at gøre plads til cirka 800-900 studerende inden 2030, når de nye uddannelser er fuldt indfasede.
”Vi er kun i begyndelsen af en fantastisk rejse, hvor vi udvikler AU Viborg fra et forskningscenter til en integreret campus for forskning, innovation og uddannelse,” siger Eskild Holm Nielsen.
På den videnskabelige side videreudvikler Tech de unikke forsøgsfaciliteter på AU Viborg, så det bliver muligt at gennemføre demonstrationsprojekter på et højere teknologiniveau (TRL).
AU Viborg bliver desuden centrum for flere af universitetets nye Living Labs, hvor forskere, studerende, myndigheder og virksomheder i fællesskab kan teste nye teknologier, inden de skal udbredes til samfundet.
Ambitionerne er markante. På det 120.000 kvadratmeter store stykke land ved Foulum vil Aarhus Universitet skabe et af verdens største og mest avancerede eksperimentelle økosystemer for fremtidens landbrug.
”Vi har store visioner for AU Viborg og enestående muligheder for at gå forrest i den grønne transformation af vores landbrug. Vi ønsker at skabe de bedste forudsætninger for, at vi med vores forskning kan bidrage til et CO2-neturalt samfund baseret på en ny fødevareproduktion og strøm af biomasse til grøn energi,” siger Eskild Holm Nielsen.
Han understreger, at Tech nu står foran en meget stor opgave med at implementere campusplanerne i både Aarhus, AU Viborg og på fakultetets øvrige lokaliteter:
”Det er en historisk stor investering, der peger langt ind i fremtiden, og som ikke bare skal komme ansatte på fakultetet til gavn, men hele det danske samfund,” siger han.
Udviklings- og byggeprojekter uden for campus Aarhus og AU Viborg
Mens de store forandringer af Techs fysiske rammer sker omkring ingeniørinstiutterne i Aarhus og på AU Viborg ved Foulum, er der også en række udviklingsplaner for fakultetets øvrige lokaliteter.
I AU Herning vil Tech styrke et moderne, digitaliseret uddannelsesmiljø inden for elektrisk energiteknologi og på den måde gøre det muligt at forsyne Vestdanmark med ingeniører til den grønne omstilling af vores energiforsyning.
I Roskilde vil Institut for Ecoscience (ECOS) i samarbejde med Bygningsstyrelsen i de kommende år tage hul på en gennemgribende, bæredygtig bygningsrenovering. Der er allerede etableret solceller på en stor del af tagfladerne.
Ved AU Flakkebjerg har universitetet netop etableret et to hektar stort forsøgsanlæg med solpaneler. Her skal forskerne undersøge fordelene ved produktion af vedvarende energi- og fødevareproduktion på det samme areal.
I Auning på Djursland har Institut for Fødevarer (FOOD) opført en ny 2000 kvadratmeter stor forskningsstation på 40 hektar jord til forskning i fremtidens frugt og grønt. Den supplerer instituttets laboratorier, væksthuse og klimakamre i Agro Food Park i Aarhus.
Læs mere om campus 3.0-planerne for udvikling af lokaliteter på Aarhus Universitet