Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Kortnæbbede gæs fouragerende på mark i Vestjylland. (Foto: Kevin K. Clausen, AU)
Kortnæbbede gæs optræder i meget store flokke i Vestjylland. Alle fugle skal have føde. (Foto: Jørgen Peter Kjeldsen, ornit.dk)
(A) Andelen af bestanden af kortnæbbede gæs, som opholder sig i Danmark hele vinteren. (B) Udvikling i arealet af majs i Vest- og Nordjylland hvor gæssene optræder, og (C) andelen af kortnæbede gæs, der fortsætter til Holland. Alle tal er fra perioden 1990-2015. (Figur: Kevin K. Clausen, AU)

28.02.2018 | Nyhed

Majsmarker lokker gæs til at blive i Danmark vinteren over

Flere og flere gæs overvintrer i Danmark. De finder føden på de mange majsmarker, som breder sig over hele landet. På sigt kan de mange gæs blive et problem for bl.a. landbruget, advarer forskere.

Biolog Stine Højlund Pedersen måler temperaturen ned gennem en af de indsamlede iskerner. (Foto: Kasper Hancke)
Temperaturen i Nordøstgrønland kan i maj måned komme ned på –20 oC og forskerne må være klædt godt på, når laboratoriet er henlagt til overfladen af havisen. (Foto: Kasper Hancke)
Fra Villum Forskningsstation må forskerne transportere deres udstyr ud på isen med snescootere. (Foto: Stine Højlund Pedersen)
Et lille telt på isen fungerer som et minilaboratorium. Her måler biolog Kasper Hancke fotosyntese på isalgerne. (Foto: Stine Højlund Pedersen)

07.02.2018 | Nyhed

Isalger blomstrer i mørket

Forskere fra Aarhus Universitet har målt en ny verdensrekord: Små isalger på undersiden af den arktiske havis lever og vokser ved en lysmængde, der svarer til kun 0.02% af lyset ved overfladen af isen. Algerne er første led i den arktisk fødekæde og producerer dermed føde langt tidligere på året end hidtil antaget.