Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Mindre luftforurening fra vejtrafik vil kunne aflæses i antallet af for tidlige dødsfald og sygedage. (Foto: DCE/Thomas Ellermann)

28.04.2020 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Reduceret forurening fra vejtrafik under coronakrisen giver færre for tidlige dødsfald og sygedage i Danmark

Markant lavere luftforurening fra vejtrafik vil give tusindvis af færre sygedage og et fald i antallet af for tidlige dødsfald, viser nyt notat.

Strømper med 3D-printede elektroder skal forhindre muskeltab hos intensivpatienter med Covid-19. Nu sætter læger og ingeniører fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet de første eksemplarer i produktion. Foto: Colourbox.

23.04.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Elektriske strømper skal hjælpe intensivpatienter med Covid-19

Læger og ingeniører har i fællesskab udviklet en elektrisk strømpe, der skal forhindre tab af muskelmasse hos sengeliggende patienter. Strømpen skal i de kommende måneder testes på danske Covid-19 patienter på landets intensivafdelinger.

Én af ekvipagerne i undersøgelsen iført ridevest med ekstra vægt i form af blylodder. Der indgik i alt 20 ekvipager i undersøgelsen, som strakte sig over fire testdage. Foto: KA Photo.

22.04.2020 | Institut for Husdyrvidenskab

Påvirker rytterens vægt og balance hestens velfærd?

Ryttervægt har ikke umiddelbart så stor betydning for hestens velfærd, som man måske hidtil har troet. Hverken hestens stressniveau, puls eller adfærd blev påvirket under moderat arbejde, når rytteren tog 25% på i vægt. Til gengæld udviste hestene tegn på ubehag og stress, hvis rytteren havde dårlig balance, viser et projekt gennemført af AU i…

21.04.2020 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Bæredygtighed

AU optaget i europæisk elitenetværk for energiteknologi

Med et medlemskab i The European Association for Storage of Energy (EASE) får Aarhus Universitet en betydelig rolle i det europæiske arbejde med at fremme grøn omstilling. Samtidig skal det styrke universitetets forskning i nye lagringsteknologier.

Claus Grøn Sørensen blev udnævnt professor på Institut for Ingeniørvidenskab den 1. april 2020. Han har endnu ikke holdt sin tiltrædelsesforelæsning grundet nedlukning i forbindelse med corona-virussen. Foto: Peer Klercke.

20.04.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Navne

Ny professor skal gøre landbruget smartere

Seniorforsker Claus Grøn Sørensen er ny professor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, hvor han fortsætter sin forskning i optimering af teknologier til fremtidens smarte landbrug.

Foto: Colourbox

20.04.2020 | Faculty of Technical Sciences, Nyhed

Mere metan fra kvæggylle end hidtil rapporteret

Gylle fra dansk kvæg udleder mere metan, end forskerne hidtil har rapporteret til FN. Hvis gyllen fremover i øget omfang anvendes til biogas kan det paradoksalt nok vise sig at give gevinster på landbrugets klimaregnskab.

(Ill: Colourbox)

04.04.2020 | Institut for Miljøvidenskab, Nyhed

Luftforurening kan være en mulig faktor i corona-dødeligheden i Norditalien

Hele verden er ramt af coronavirus, og over alt kæmper sundhedsvæsener og andre myndigheder med at begrænse smitten, bekæmpe sygdommen og beskytte befolkningerne. Alligevel vil pandemien koste liv over hele kloden. En miljøforsker fra Aarhus Universitet har undersøgt, om der kan være sammenhæng mellem den høje dødelighed, man ser i det nordlige…

Den autonome redskabsbærer Robotti skal serieproduceres, og AGROINTELLI vil bruge digitale tvillinger i produktionen. Foto: AGROINTELLI.

03.04.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Digital hjerne skal give SMV’er nem adgang til digitale tvillinger

Et nyt tværeuropæisk forskningsprojekt, DIGITbrain, samler 36 partnere (universiteter, forskningsinstitutioner og virksomheder) om at give SMV’er nem adgang til at prøve kræfter med digitale tvillinger i sin produktion.

Allan Madsen har endnu sin gang i Kemisk Kantine. (privatfoto).
Lu Cao har sendt et billede af de huse, hun og hendes medstuderende har dannet et fællesskab omkring. (foto:  Xiangyu Wang)
Lars Juhl Munkholm har netop afholdt et ph.d.-forsvar ved hjælp af online-konference. (privatfoto).
Jens Bonderup Kjeldsen og hans kolleger får det til at fungere med forskellige udendørsopgaver til hver og afspritning. (privatfoto).
Havbiolog og kaptajn Torben Vang så hellere ud over rullende bølger end ud på Aarhus Havn fra broen på Aurora. (privatfoto).
Jette Feveile Young har lagt forskningsaktiviteterne på køl - bogstaveligt talt (privatfoto).
For Teis Boderskov er det stadig muligt at have noget at hive i på vandet. På land er det en anden snak. (privatfoto).

01.04.2020 | Faculty of Technical Sciences

Hverdage i lock-down

Arbejds- og studielivet er blevet til mange forskellige ting for lige så mange ansatte og studerende, der på hver deres måde holder tech-fakultetet sammen. Hver for sig. Mød et lille udsnit af dem her.