Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Usorteret plast fra husholdninger på omlastningen på Vestforbrænding inden grovsortering. Foto: Daniel Carl Hennings/ Vestforbrænding.

30.09.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Bæredygtighed

Intelligent kamerateknologi skal revolutionere vores genanvendelse af plastik

Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en kamerabaseret sorteringsmaskine, der kan finsortere plastikaffald efter dets type. Maskinen bliver i projektet implementeret i industrien, og gør det muligt i langt højere grad at anvende genanvendt plast i fremstillingsindustrien.

Undervandsrobotter kan operere på steder, hvor det kan være både dyrt og farligt for mennesker at opholde sig. På den måde skaber de fantastiske muligheder i de enorme områder under havoverfladen. Foto: German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI), Robotics Innovation Center.

29.09.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Hvordan designer vi pålidelig AI til undervandsrobotter?

Intelligente undervandsrobotter åbner for en lang række muligheder på de enorme områder under havoverfladen, der dækker mere end 70 pct. af jordens overflade. Men det kræver kunstig intelligens, vi kan stole på, når robotterne skal operere på egen hånd. Et nyt EU-støttet projekt vil tackle problemet.

23.09.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Nyt samarbejde skal hjælpe virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune med på digitaliseringsbølgen

Storstilet industrielt og akademisk samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet er ’en kæmpe mulighed’, lyder det fra kommunens borgmester, som hilser det nye initiativ velkommen.

Professor Stiig Markager (tv) modtager Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris 2020. (Foto: Danmarks Sportsfiskerforbund)

22.09.2020 | Institut for Bioscience, Bæredygtighed

Natur- og Miljøpris til professor Stiig Markager

Danmarks Sportsfikserforbund har netop uddelt deres Natur og Miljøpris, der gives for en bæredygtig indsats på natur- og miljøområdet. I år er prisen gået til professor Stiig Markager på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet. Han får prisen for sin ihærdige deltagelse i den offentlige debat om forskning inden for dansk havmiljø.

Skyer spiller en vigtig rolle i, hvor meget sollys, der når ned til jordens overflade. Nu vil et tværfagligt hold af forskere undersøge, hvad bioaerosoler betyder for dannelsen af is i skyerne. Foto: Colourbox

17.09.2020 | Faculty of Technical Sciences

15 Novo-millioner til forskning i skyer

Novo Nordisk Fonden bevilger 15 mio. kr. fra sit interdisciplinære synergiprogram til projekt DRAMA, som med forskere fra både Nat og Tech vil afkode, hvilken rolle mikrobielle aerosoler i atmosfæren spiller for skydannelsen.

Kikærtevand, såkaldt aquafaba, har mange funktionelle egenskaber tilfælles med æggehvide. Foto: Colourbox.

17.09.2020 | Institut for Fødevarer, Bæredygtighed

Er fremtidens fødevareingredienser plantebaserede?

Forskere fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet har i samarbejde med NEXUS A/S undersøgt muligheden for at anvende kikærtevand i fødevarer, hvor man ellers typisk anvender æggehvide. Det er sket ved at sætte fokus på aquafaba, altså det vand som kikærter på dåse lagres i - og resultaterne er lovende.

Bestanden af bramgæs er vokset nærmest eksplosivt. (Foto: Colourbox).

16.09.2020 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Ny viden skal sikre afgrøder mod gæs

En række bestande af gæs i hele Nordvesteuropa har været i kraftig vækst de senere årtier og giver anledning til problemer især i forhold til landbrugsinteresser, men også flysikkerhed og økosystemer mærker trykket fra de mange gæs.

Foto: Colourbox

15.09.2020 | Faculty of Technical Sciences

Bevillinger til vilde ideer

VILLUM Experiment har netop uddelt deres bevillinger til en række forskere, der hver især repræsenterer innovative tilgange til deres forskningsområder, og dermed til at afprøve deres modige og mærkelige tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer. På Aarhus Universitet modtager ni forskere i alt 17,8 mio. kroner.

I et nyt EIT Food-forskningsprojekt, undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet forbrugernes holdninger til sundere, forarbejdede kødprodukter. Det sker i samarbejde med kollegaer fra Storbritannien og Spanien. Foto: Colourbox.

15.09.2020 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Vil forbrugerne acceptere sundere kødprodukter?

Det er muligt at fremstille sundere alternativer til de forarbejdede kødprodukter, som er meget efterspurgte i Danmark og i resten af Europa, men hvordan reagerer forbrugerne på de forskellige muligheder, og hvilke foretrækker de? Det undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet sammen med kolleger fra Spanien og Storbritannien i et…

14.09.2020 | Faculty of Technical Sciences

Techs myndighedsrådgivning opnår ISO 9001-Certificering

Efter tre års ihærdig indsats har Faculty of Technical Sciences (Tech) nu opnået dokumentation for høj kvalitet i sin myndighedsrådgivning: Fakultetets kvalitetsledelsessystem for myndighedsrådgivning blev i sidste uge, som det første universitet i landet inden for netop myndighedsrådgivning, certificeret efter den internationale ISO…

Viser resultater 1 til 10 ud af 14

1 2 Næste