Aarhus Universitets logo
English
Et samlet overblik giver et billede af natur- og miljøtilstanden i Danmark for 2019
Lavere forurening kan nu beregnes ved Molslinjens gamle anlæg tæt ved beboelse. Men forureningen flytter med til den nye placering.
Ny status over udviklingen af sundhedsskadelige stoffer i luften viser, at luften i Danmark bliver mindre og mindre forurenet.
Biler skal kunne dele viden om, hvad der foregår på vejene og advare hinanden om farlige situationer. Det skal øge trafiksikkerheden i en fremtid med…
Lili Zhang wants to use her knowledge about mechanical engineering to develop new types of cancer medicine. The idea is new, the approach is…
Er det bedre at ekstrahere protein fra græs eller andre planter i bioraffinaderiet, og hvor meget protein kan ekstraheres? Nu er en anerkendt metode,…
En ny kortlægning har givet det overraskende resultat, at det vrimler med kurser om rummet og udnyttelsen af rumrelaterede ressourcer i Danmark.
I samarbejde med Arla har forskere fra Aarhus Universitet udviklet en ny analysemetode til at bestemme indholdet af de to aminosyre-krydsbindinger…
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Aarhus Universitet og Skotlands Rural College er risikoen for arbejdsskader i landbruget højere,…
Blå biomasse er i en ny rapport betegnelsen for ressourcer i havet, som vi kan udnytte meget mere bæredygtigt både på spisebordet og som led i…
Ved at tilsætte pulveriseret tang i mælk til småkalve kan man øge koncentrationen af blodplasma-komponenter med betydning for kalvenes medfødte…
Nyt projekt ved Aarhus Universitet skal fremme økologisk og velfærdsvenlig kalve- og oksekødsproduktion baseret på et system, hvor to kalve går sammen…
Et open source-modelleringsværktøj, skabt af en forsker fra Aarhus Universitet, har skabt gode samarbejder i hele verden, blandt andet med Teknologisk…
Et nyt stort Innovationsfonds projekt har til formål at udvikle metoder og teknologi til kortlægning og analyse af tørveområder, som er en af…
Forskere har gennem 25 år indsamlet store mængder af data om klimaforandringerne i Grønland. Nu bliver de tilgængelige for gymnasieelever gennem…
Både virksomheder og organisation efterspørger forskning, som muliggør grøn omstilling, men manglende basisfinansiering er en hæmsko for forskningen.…
Bliv klogere på COVID-19, digitalisering og demokrati, blockchain, iværksætteri, ledelse og meget andet, når AU – som en del af Folkemødet 2021 – den…
Ingeniør-forskere fra Aarhus Universitet har udviklet elektriske støttestrømper og testet dem på sengeliggende covid-patienter på Københavns…
I september afholder FN generalforsamling med energi som hovedtema. Aarhus Universitet skal deltage i arbejdet med udpege indsatser til grøn…
Landene omkring Østersøen overholder ikke den forpligtende internationale aftale om at reducere landbrugets forurening af havmiljøet, som de har…
”Luften på din vej” - et digitalt Danmarkskort over luftkvaliteten – er nu opdateret. Samtidig udkommer Copenhagen Air View Data, som er kort over…
Emballage til take-away kan måske snart være fuldstændig baseret på lokale, bæredygtige materialer i stedet for fossilbaserede produkter. Det er målet…
Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har sammenlignet vådområdeprogrammer i Danmark og Sverige igennem de seneste 35 år. Det har givet ni…
Aarhus Universitets Forskningsfonds uddeler hvert år ph.d.-priser til fem unge forskere med et ekstraordinært talent. De fem prismodtagere har alle…
Alt for meget mad går til spilde i værdikæden for fødevarer med store økonomiske og miljømæssige omkostninger til følge. En ny rapport udarbejdet af…
Alt for meget brød ender i skraldespanden, men hvad hvis det i stedet kunne vende tilbage til supermarkedet i form af en højtydende og fuldt biologisk…
Med en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra Aarhus Universitet finde ud af, hvordan man bedst kan benytte naturligt…
Det kræver et betydeligt mindre areal at brødføde en person, der følger Fødevarestyrelsens nye klimakostråd, end at brødføde en person, der spiser en…
Novo Nordisk Fonden har netop uddelt gennem sit langsigtede forskningslederprogram, der er målrettet dygtige forskere på tre karrieretrin. Forskningen…
Ulve forsvinder, og kadavere dukker næsten aldrig op. Den genetiske registrering af ulve i Danmark og Centraleuropa viser ifølge et nyt studie, at…
Professor Charlotte Lauridsen afløser Klaus Lønne Ingvartsen som institutleder for Institut for Husdyrvidenskab til september 2021. Den kommende…
Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond på 2 mio. kr. håber et forskerhold fra Aarhus Universitet at udvikle en sensor af nyudviklede…
Nysgerrighed og indlæringsevne går hånd i hånd. Vi kender det fra os mennesker og primater, men nu er det for første gang også videnskabeligt påvist…
Aarhus Universitet står i spidsen for en nyt projekt, der skal reducere malkekøers udledning af metan med 50 procent. Aktørerne bag skal udvikle et…
Kirkeuglen (Athene noctua) er ved at uddø som dansk ynglefugl på grund af dårligt fødegrundlag i yngletiden. Ny rapport fra DCE konkluderer, at…
Forskningsprojektet ReMeSh skal øge forståelsen af mikroorganismer evne til at omdanne CO2 til metan og danne grundlag for udviklingen af en ny…
Dansk miljøforskning er med til at danne grundlag for en, grøn, langsigtet energipolitik i det sydøstasisatiske land, hvor luftforureningen koster…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 38 mio. kr. til 11 forskningsprojekter på Technical Sciences.
I et stort EU-projekt skal forskere fra Aarhus Universitet stå i spidsen for at udvikle helt nye teknologier til at håndtere og analysere billed- og…
Spanske Ane Pastor Rollan fra Institut for Bioscience – Anvendt marin økologi og modellering i Roskilde er blandt de 15 ph.d.-studerende, som i år…
Et nyt innovativt projekt vil flytte grænserne for genanvendelse af tekstiler. Slidt, ødelagt eller nyt tøj der kasseres, skal nedbrydes til nye…
Det kan være en god idé at lade sig inspirere af naturen, når det kommer til udformningen af de bærende elementer af et byggeri. Forskere fra Aarhus…
Forskere fra Aarhus Universitet og det norske universitet for biovidenskab har fundet ud af, at når landmænd anvender kalk på sure marker, kan de ikke…
De globale klimaforandringer lægger pres på vores hvedeafgrøder med stigende temperaturer, tørke og højere koncentrationer af CO2, men det er ikke…
Konceptet med at lagre vedvarende energi i sten tager nu et stort skridt fremad med opførslen af demonstrationsanlægget GridScale. Med en…
Fødeoverlap og rødlistestatus kan være med til at guide handlingsplaner og forvaltning af bier i naturområder i Danmark, viser ny forskning fra…
En bygning på AU Foulum, som bl.a. rummer et demonstrationsanlæg for bioraffinering, blev tirsdag aften hærget af brand. Trods skader på bygningen…
Et tværkulturelt studie fra Aarhus Universitet og Chinese Academy of Sciences sammenligner, hvad danske og kinesiske forbrugere forbinder med nydelse…
Forskere har ved hjælp af en medicinsk CT-scanner vurderet fem afgrøders evne til at løsne stærkt komprimeret jord forårsaget af mekanisk påvirkning.…
Med overskydende strøm fra vind og sol samt CO2 fra biogas skal et nyt forsknings- og udviklingsprojekt skabe biometan i et pilotskala-forsøg.…
Et nyt og banebrydende forskningsprojekt skal være med til at sætte Danmark på verdenskortet i et grønt, plantebaseret væksteventyr. Det unikke…
Forskere fra universiteterne i Aalborg og Aarhus arbejder tæt sammen med virksomheder for at udvikle intelligente, batteriløse sensorer, der trådløst…
Ny videnskabelig rapport ser for første gang på sammenhængen mellem for tidlige dødsfald og lokalt skabte kulstofpartikler i luften i Københavns…
AU er med i et stort internationalt projekt ’SMART Broiler’ som skal udvikle et system til overvågning af velfærd hos fjerkræ ved hjælp af…
Aarhus Universitet i Foulum står i spidsen for nyt spændende projekt, som skal danne grundlag for at kunne producere bæredygtig mælk i laboratoriet…
Som en myndighedsbesvarelse til Landbrugsstyrelsen har forskere fra Aarhus Universitet skabt en model, der ud fra luftens temperatur kan estimere…
Selin Kara er ny professor på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, hvor hun forsker i at benytte naturlige processer som substitut…
Professor Milena Corredig fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet modtager bevilling på 30 mio. kr. fra VILLUM FONDEN. Bevillingen bruges til…
Forskere fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) deltager i et nyt EU Horizon2020 projekt – RUMIGEN – hvis mål er udvikling af mere…
Det bliver den mest ambitiøse satsning på forskning i kunstig intelligens nogensinde på dansk jord, når et nyt nationalt pionercenter forventes at…
Forskere fra Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet, deltager i et EUDP-støttet udviklingsprojekt, der skal designe fremtidens…
Forskere har undersøgt, hvordan akustiske chokbølger til opmåling af havbunden vil påvirke havpattedyrene i de områder i Østersøen og Nordsøen, der er…
Begrænsninger i de modeller, som IPCC lægger til grund for sine beregninger om mulige veje til en klimaneutral energiproduktion, betyder, at…
Vi lever i en verden, hvor vi gerne vil have fleksibel, bøjelig, strækbar og intelligent elektronik. Teknologien Printet Elektronik har vist sig som…
Der er store forskelle i status og organisering af den forskningsbaserede rådgivning i de forskellige europæiske lande. Rådgivningen står dog over for…
Til april får alle med interesse for sundheds- og naturvidenskabelig forskning af allerhøjeste kaliber mulighed for at møde en nobelpristager, når…
I en artikel i Dagbladet Information kritiseres Aarhus Universitet for ikke at ville udlevere upublicerede forskningsdata til en…
Et vietnamesisk, bæredygtigt sugerør blev startskuddet til to AU-studerendes blomstrende forretning med bæredygtig emballage til restauranter og…
Tørvejord, paludikultur og udledning af drivhusgasser var emnerne, da Claudia Kalla Nielsen d. 18. marts vandt den årlige Three Minute Thesis…
En ekstra høj bestand af fisk lokker marsvin til at søge føde tæt ved olieplatforme, selv om støjen fra industrianlæggene normalt skræmmer hvalerne…
Hvordan ved vi, om vores mad stadig smager godt, eller om den er gået hen og blevet dårlig? Startup-virksomheden BettaSensing har skabt en innovativ…
Ingeniører og biologer fra Aarhus Universitet har udviklet en intelligent lysfælde, der kan tælle og artsbestemme insekter, når de flyver forbi. Det…
Knap 500 ansøgere har valgt en ingeniøruddannelse ved Aarhus Universitet som førsteprioritet. Især uddannelserne med vinterstart er populære.
Technical Sciences har modtaget 500 førsteprioritetsansøgninger. Det er færre end sidste år. Fremgang ses blandt andet på de nye…
Den helt rette blanding af den ultraviolette stråling UV-B og monokromatisk lys, altså lys der alene har én bølgelængde, kan sætte skub i sagerne, når…
Grøn omstilling, bæredygtige teknologier og tværfaglige løsninger på samfundets store problemer er omdrejningspunktet for AU Engineerings nye…
Hvert leveår bygges der et nyt vækstlag på narhvalens snoede tand. Disse enkelte lag fungerer som et arkiv af data, der afslører, hvad dyrene har…
Forskere fra Aarhus Universitet har ved hjælp af machine learning udviklet en metode, der kan kortlægge fordelingen af græs, kløver og ukrudt på…
Et nyt europæisk projekt henter støtte fra Aarhus Universitet for at designe og udvikle en digital cloud-baseret platform, der skal booste…
Der er både økonomiske og miljømæssige gode grunde til at adoptere moderne informations- og kommunikationsteknologier i husdyrbrug. Men alt for få…
Danmark er langt fremme med viden om mulighederne for at reducere udledningen af klimagasser fra landbruget. En workshop efterfulgt af en…
Ved hjælp af vertikale solcelleanlæg vil forskere fra Aarhus Universitet hive både energi og afgrøder ud af samme landbrugsareal. Planen er at…
Der har ikke været meget fokus på den grønne omstilling, når det kommer til byggepladser – men der er meget at hente. En række virksomheder og…
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, er vi nødt til at bevæge os ud over de enkle, lineære årsag/virkningsforhold, når det kommer til…
Kunstig intelligens er et af nøgleordene i to store EU-finansierede projekt, som bl.a. sigter efter at reducere antallet af ulykker og nær-ved-ulykker…
Projektet, som ledes af professor Henrik Skov ved Institut for Miljøvidenskab, modtager 16,7 millioner kroner til forskningsudstyr og –faciliteter,…
Over halvdelen af de danske forbrugere har en positiv opfattelse af Nøglehulsmærket, der er sat i verden for at gøre det sundere valg lettere, men der…
Mere end nogen anden har han været med til at pryde det flade, danske landskab med monumentale bygningsværker. Nu er den prisvindende bygningsingeniør…
På Faculty of Technical Sciences modtager to forskningsprojekter i alt 28,9 millioner kroner til forskningsudstyr og –faciliteter, der kan understøtte…
I takt med at havisen skrumper ind i Arktis, sker der ændringer i havets planktonsamfund, der producerer føde til hele den marine fødekæde. Ny…
296 nye diplomingeniørstuderende havde i sidste uge studiestart på Aarhus Universitet. Det er en stigning på 31 pct. sammenlignet med vinteroptaget…
Aarhus Universitet har den nye ledelse til ingeniørområdet på plads, og d. 1. marts 2021 tiltræder fire institutledere.
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at næsten en tredjedel af danskerne har reduceret eller stoppet deres kødforbrug. Blandt dem er især…
Aarhus Universitet skal stå i spidsen for udviklingen af et nyt superbatteri til elbiler, der kan lades på få minutter. EU investerer 85 millioner…
Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation,…
Siden 2011 har Villum Young Investigator-programmet støttet unge, ambitiøse forskeres tidlige karriere. To af årets unge modtagere findes på Faculty…
Alt fra svampe og insekter til planter og rovfugle kan blive påvirket i en positiv retning, hvis flere heste, elge, vildsvin eller krondyr fik lov til…
Klimaændringerne er mere markante i Arktis end noget andet sted på jorden, hvilket vækker bekymring for, hvordan dyrelivet skal klare sig. Et nyt…
Mandag den 18. januar var der demo-dag på Jydsk Emblem Fabrik i Malling – en 135 år gammel familieejet virksomhed, der skal have et intelligent,…
En ny ukrudtsart er de seneste år blevet et større og større problem i vintersæd og frøgræs. Viden om væselhale har indtil nu været meget begrænset,…
Side 5 af 7