Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Støttestrømper med elektrisk muskelstimulering i funktion. Foto: Bispebjerg Hospital.

31.05.2021 | AU Engineering

Dansk opfindelse bevarer muskelmassen hos covid-patienter

Ingeniør-forskere fra Aarhus Universitet har udviklet elektriske støttestrømper og testet dem på sengeliggende covid-patienter på Københavns Universitetshospitaler, Bispebjerg og Herlev. Forsøgene viser, at strømperne modvirker et betydeligt tab af muskelmasse.

Professor Björn Andresen fra Aarhus Universitet skal deltage i FN’s ekspertgruppe om energitransition forud for topmødet i september. (Foto: Lars Kruse)

29.05.2021 | AU Engineering, Bæredygtighed

Forsker om FN-energitopmøde: ”Det her kan blive afgørende for verdens grønne omstilling”

I september afholder FN generalforsamling med energi som hovedtema. Aarhus Universitet skal deltage i arbejdet med udpege indsatser til grøn omstilling.

Foto: ESA Copernicus Sentinel

28.05.2021 | Institut for Miljøvidenskab, Bæredygtighed

Lande overtræder Østersø-konventionen og forurener havmiljøet

Landene omkring Østersøen overholder ikke den forpligtende internationale aftale om at reducere landbrugets forurening af havmiljøet, som de har indgået.

Luften på din vej er en hjemmeside, hvor man kan finde beregninger af luftkvaliteten på den enkelte adresse. (Foto: Colourbox).

26.05.2021 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Danmarkskort over luftkvaliteten i 2019 – Luften på din vej

”Luften på din vej” - et digitalt Danmarkskort over luftkvaliteten – er nu opdateret. Samtidig udkommer Copenhagen Air View Data, som er kort over luftmålinger på vejbanen i Københavns Kommune, Tårnby Kommune og Frederiksberg Kommune.

"Efter vi har høstet græsset på marken og trukket protein ud til dyrefoder, kan vi rense og pulpe græsfibrene til cellulose, som vi kan lave emballage ud af. På den måde bruger vi en sidestrøm fra proteinfremstilling og giver denne mere værdi," siger adjunkt Morten Ambye-Jensen, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet.

26.05.2021 | AU Engineering, Bæredygtighed

Græs skal erstatte plastic som take-away emballage

Emballage til take-away kan måske snart være fuldstændig baseret på lokale, bæredygtige materialer i stedet for fossilbaserede produkter. Det er målet for et nyt forskningsprojekt, der sigter efter en emballageløsning baseret på græsfibre.

Foto: Lars Kruuse - AU Foto

26.05.2021 | Institut for Agroøkologi, Bæredygtighed

Ni anbefalinger til implementering af flere vådområder i fremtiden

Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har sammenlignet vådområdeprogrammer i Danmark og Sverige igennem de seneste 35 år. Det har givet ni anbefalinger for en forbedret implementering af vådområder.

Foto: Anne Kring.

25.05.2021 | Institut for Bioscience

Biolog Mette Vodder Carstensen modtager AUFF's ph.d.-pris

Aarhus Universitets Forskningsfonds uddeler hvert år ph.d.-priser til fem unge forskere med et ekstraordinært talent. De fem prismodtagere har alle gjort sig ganske særligt bemærket, både med deres resultater og med den måde, de har formidlet resultaterne på.

Foto: Colourbox

25.05.2021 | Institut for Fødevarer, Bæredygtighed

Ny rapport skal inspirere små og mellemstore virksomheder til at undgå madspild

Alt for meget mad går til spilde i værdikæden for fødevarer med store økonomiske og miljømæssige omkostninger til følge. En ny rapport udarbejdet af forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet skal inspirere små og mellemstore virksomheder til at forebygge og reducere mængden af madspild.

I et nyt projekt vil en forsker fra Aarhus Universitet forsøge at udvikle en kemisk reaktion, der kan forvandle tørt brød til fødevareemballering. Foto: Colourbox.

25.05.2021 | Institut for Fødevarer, Bæredygtighed

Forsker vil forvandle tørt brød til emballering

Alt for meget brød ender i skraldespanden, men hvad hvis det i stedet kunne vende tilbage til supermarkedet i form af en højtydende og fuldt biologisk nedbrydelig emballering? I et nyt projekt vil en forsker fra Aarhus Universitet forsøge at udvikle en grøn kemisk proces, der kan forvandle brødaffald til emballering. Projektet har netop modtaget…

”Projektet er kulminationen på mine over 10 års forskning i emnet, og jeg håber at kunne være med til at levere holdbare og naturlige mikrobielle løsninger til at sikre fødevarer i fremtiden," siger lektor Clarissa Schwab. Foto: Ida Jensen, AU Foto.

22.05.2021 | AU Engineering

Ny forskning skal vise fremtiden for naturlig konservering af fødevarer

Med en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra Aarhus Universitet finde ud af, hvordan man bedst kan benytte naturligt forekommende stoffer til at konservere fødevarer.

Viser resultater 1 til 10 ud af 28

1 2 3 Næste