Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl
Institut for Fødevarer

Fødevareforsker modtager Nils Foss talent-prisen 2021

Forskningstalentet Mario Martinez-Martinez fra Institut for Fødevarer er modtager af dette års Nils Foss Talent-pris, der uddeles af den globale virksomhed, Foss Analytics. Prisen blev overrakt på Food Analytics konferencen og er på 15.000 Euro.

Mario Martinez-Martinez modtog Nils Foss talent-prisen d. 17. november ved et arrangement på Københavns Universitet. (Foto: Christoffer Fryd).

FOSS Analytics er en verdensomspændende virksomhed, der har fokus på analyseinstrumenter til landbrugs- og fødevareindustrien ligesom der er en del aktiviteter inden for en række andre områder, der skal bidrage til en grøn omstilling af bl.a. klodens ressourceforbrug. I denne ånd uddeles hvert år priser for særligt forskning inden for firmaets aktiviteter. Denne gang var femte gang, at fremtrædende forskere modtog anerkendelsen – i år satte Københavns Universitet scenen for prisoverrækkelsen i forlængelse af Food Analytics-konferencen, hvor adskillige ledende forskere præsenterede det nyeste inden for fødevareanalyse og mikrobiologi.

Fødevareforskeren Mario Martinez-Martinez har på denne baggrund modtaget Nils Foss talent Prisen 2021, da hans arbejde inden for innovative analyseteknologier til biokemiske og biofysiske analyser omkring plantebaserede fødevarer under transitionen til en mere cirkulær økonomi har skaffet ganske iøjefaldende resultater.

I de seneste år har han og hans forskningsgruppe har de seneste år fokuseret på en meget innovativ måde at forstå nanostrukturen og ydeevnen af spiseligt plantevæv og polymære stoffer. På sin vis har fødevareforskeren været en pioner ud i at bringe analytiske metoder ind i fødevareforskningen, ved at kombinere en unik multidisciplinær baggrund inden for ingeniørvidenskab og fødevarer, hvilket Martinez bruger til at samle analytiske metoder inden for foodomics og biofysik for at forstå, hvordan nanostrukturer kan påvirke fødevarers ydeevne som næringsstoffer og bio-baseret biologisk nedbrydelige materialer. Det sker ved hjælp af multidimensionel kromatografi og massespektrometri til at belyse strukturen og hydrodynamikken i "livets byggesten", hvilket er nødvendigt for at konstruere nye funktionaliteter.

Forskningsgruppens portefølje har mange eksempler på nytænkende tilgange, der åbner for potentielt bedre udnyttelse af præcise målinger og analyser af kemiske molekylestrukturer, og derfor modtog Mario Martinez-Martinez den prestigefyldte pris:

”Fremtidens fødevaresektor må og skal være mere bæredygtig, hvis vi skal kunne producere mad nok og samtidig nedbringe det klimamæssige aftryk. Jeg er meget taknemmelig for at være udpeget til modtager af Nils Foss Talent Prisen 2021, og vil gerne takke både komiteen, og mine kolleger og samarbejdspartnere,” siger adjunkt Mario Martinez-Martinez.

Prisen er en personlig gave på 15.000 Euro.

Læs mere om prisoverrækkelsen på Linked In-siden hos The Nils Foss Prize.