Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er international partner i nyt britisk center til 337 millioner kroner
Et britisk ’virtuelt’ center til 337 millioner kroner skal undersøge, om kultiveret kød, insektbaserede proteiner og proteiner fremstillet ved fermentering snart kan blive en bæredygtig og nærende del af vores kost.
’National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC)’ centret i Storbritannien vil fremme forskning og innovation inden for alternative proteiner fra planter, svampe, alger, insekter, mikroorganismer og kultiveret kød, som både sunde og bæredygtige proteinkilder i fremtidens mad. Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er international partner i det nye britiske center, hvor mere end 120 organisationer er involveret, som spænder over alt fra landmænd og virksomheder til myndigheder og råd.
NAPIC, som modtog 133 millioner kroner i finansiering fra UKRI (UK Research and Innovation), er et samarbejde mellem forskere ved University of Leeds, James Hutton Institute, Imperial College London og University of Sheffield. Ambitionen er at skabe et innovationsøkosystem med over 350 partnere, der kan sætte dagsordenen inden for alternative proteiner. Med henblik på fremtiden planlægger centret at fortsætte væksten og tiltrække yderligere investeringer og engagement, der kan føre til en pipeline af nye, alternative proteiner.
Professor Milena Corredig fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er medlem af ’The International Scientific Engagement Board (ISEB)’ og vil være ansvarlig for at engagere sig i det nye partnerskab hos AU FOOD. Finansieringen til centret løber fra august 2024 og fortsætter i fem år.