Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Johnna M. Holding modtager 2,9 millioner fra DFF’s Inge Lehmann-program

Aarhus Universitet har modtaget 10 bevillinger inden for Inge Lehmann-programmet fra Danmarks Frie Forskningsfond. En af de udvalgte forskere hører hjemme ved Institut for Ecoscience og modtager 2,9 mio. kr.

Inge Lehmann fotograferet i 1932. Fra Det Kgl. Bibliotek, Creative Commons licens.

Inge Lehmann-programmet har til formål at styrke talentudviklingen i dansk forskning og fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark. Programmet er opkaldt efter den verdensberømte seismolog og statsgeodæt Inge Lehmann (1888-1993), som i mange år måtte kæmpe for anerkendelse i et mandsdomineret forskningsmiljø i Danmark.

Forsker Johnna Michelle Holding fra Institut for Ecoscience vil bruge de 2,9 mio. kr. til at forbedre fremtidens klimamodeller. Hun vil undersøge konsekvenserne af, at den smeltende is i Arktis ikke blot udleder ferskvand, men også betydelige mængder af uorganisk og organisk materiale til det kystnære hav.

Det kan have konsekvenser for økosystemet og klimaet: Det organiske materiale kan omdannes lokalt af mikrober, der dermed producerer CO2, som forstærker den globale opvarmning. Men det organiske materiale kan potentielt også fordampe til atmosfæren og danne aerosoler, som virker skydannende – og skyer kan enten varme eller afkøle klimaet afhængigt af, hvordan de dannes.

Du kan se pressemeddelelsen fra Danmarks Frie Forskningsfond her

og omtalen af de 10 AU-forskere her.