Aarhus Universitets segl

Miljøforsker modtager prestigiøs fortjenstmedalje

Professor Martyn Tranter fra Institut for Miljøvidenskab er netop blevet udpeget til at modtage den fornemme Julia and Johannes Weertman Medalje 2021 af den Europæiske Geoscience Union (EGU). Udmærkelsen gives bl.a. for hans verdensførende arbejde med glaciologi, som han deltager i på AU. Prisen overrækkes i 2021.

EGU, eller European Geosciences Union, er Europas største sammenslutning af forskere og professionelle, der beskæftiger sig med geologisk-, planetarisk- og astrofysisk forskning. Organisationen har over 20.000 medlemmer fra hele verden, der hvert år udpeger særligt excellente forskere inden for en række områder.

Det er netop offentliggjort, at professor Martyn Tranter vil modtage den meget prestigiøse Julia and Johannes Weertman-medalje. Den gives som anerkendelse af fremragende forskningsaktiviteter og –bidrag omhandlende kryosfæren her på Jorden eller på andre planeter i solsystemet.

70’er rock og klimaforandringer

Martyn Tranter har arbejdet med polar geokemi i mange år, hvor han forsker i biogeologiske reaktioner i, på og under f.eks. Grønlands indlandsis. Helt aktuelt er han blandt meget andet tilknyttet et forskningsprojekt, der har navnet DEEP PURPLE. Her undersøger man, hvordan opblomstringen af særlige dybviolette alger kan få indlandsisen til at smelte hurtigere.

Professoren har arbejdet med glaciologi i over 35 år, blandet ved ved University of Bristol siden 1992, hvor han har været en af pionererne inden for feltet, og tilskrives af kolleger som den, der har skabt forskningsfeltet om biologiske processer på og under indlandsisen og gletchere i polare egne.

Martyn Tranter er kendt vidt og bredt som en af de mest innovative og kreative forskere, der ikke blot er verdensførende i sit eget arbejde, men også formår at arbejde tværdisciplinært og for at dele ud af sin viden til studerende og samarbejdspartnere. Han har siden sommeren 2020 været tilknyttet Institut for Miljøvidenskab, hvor hans arbejde fortsætter.

Medaljen overrækkes til EGU’s årlige konference, der efter planen afholdes i april 2021.

Læs mere om DEEP PURPLE-projektet her

Læs mere om EGU og fortjenstmedaljen her