Aarhus Universitets segl

Smag med alle sanser, når de nordiske Michelin-stjerner overrækkes i Aarhus

Aarhus kommer til at syde og koge, når The MICHELIN Guide Nordic countries Awards løber af stabelen 18. februar. Aarhus Universitets Institut for Fødevarer er med assisterende professor Qian Janice Wang i spidsen medarrangør af en række side-events, der bogstaveligt talt er bevidsthedsudvidende, når det gælder måltider og smagsoplevelser.

Qian Janice Wang har en baggrund i eksperimenterende psykologi og computervidenskab, men er også vinkender og uddannet konditor – og så arbejder hun med det multisensoriske, dvs. hvordan vores sanser påvirker hinanden, f.eks. hvordan elementer i omgivelserne som duft, lys og lyd påvirker vores smagsoplevelse. Hun er bl.a. uddannet fra Oxford Universitet og har afholdt alt fra parfumekoncerter til musikalske madmalerier, og hun har i sin forskning bl.a. fokuseret på interaktionen mellem lyd og smag.

Nedenunder er nogle af de events, som Janice og hendes kolleger fra forskergruppen Fødevarekvalitet, Perception & Samfund ved AU-FOOD er del af i forbindelse med The MICHELIN Guide Nordic countries Awards.

ARoS Masterclass: At spise med alle sanser

Mandag den 18. februar kl. 16.00 på kunstmuseet ARoS holder Janice en masterclass om, hvordan vores sanser spiller sammen, når vi spiser. Her kan du få svar på, hvorfor smager mad forskelligt alt afhængig af, hvor du indtager det. Du kan ved denne workshop med egne smagsløg opleve, hvordan alle sanser kommer i spil. Janice vil gøre os klogere på, hvordan både synssansen, høresansen, følesansen og hukommelsen aktiveres, når vi indtager et måltid, og der bliver krydret med masser af eksempler undervejs. Sessionen slutter med en unik smagsoplevelse i Regnbuen på toppen af ARoS.

Master Class’en er for alle, der har lyst til at blive overrasket og vil vide mere om, hvordan sanserne påvirker hinanden. Masterclass’en afholdes på engelsk, og billetter kan købes her.

Musik til din chokolade

Fra lørdag den 16. februar til mandag den 18. februar klokken 14.00-17.00 byder AU Food på chokoladesmagning i lobbyerne på hotellerne: Radisson Blu, Scandic the Mayor og Scandic City. Her kan man få en chokoladesmagsprøve og akkompagnere smagsprøven med forskellige lydspor, der hver fremhæver forskellige aspekter af chokoladens smag. Denne chokoladesession er åben for alle.

Kulinariske lydlandskaber i Musikhuset

Ved receptionen i forbindelse med stjerneuddelingen i Musikhuset d. 18 februar vil to unikke lydlandskaber blive afspillet. Her kan gæsterne eksperimentere med at smage på fødevarer, mens de vandrer ind og ud af de to lydlandskaber og dermed opleve, hvordan lyden påvirker smagen.

Janice Wang siger: -Vi på Institut for Fødevarer er rigtig glade for samarbejdet med de forskellige aktører involveret i The MICHELIN Guide Nordic countries Award-ceremonien og alle sideevents. Det er fantastisk at få denne mulighed for at demonstrere vores forskning i praksis. Vi håber at give folk nogle spændende oplevelser, der skaber et nyt syn på, hvordan smagsoplevelser bliver til, og forhåbentligt bliver man også inspireret til selv at eksperimentere lidt, næste gang man har gæster til middag.

Yderligere oplysninger fås hos:

Post Doc. ved Institut for Fødevarer, AU: Line Ahm Mielby 60743353

Janice Wang er en del af gruppen Institut for Fødevarer - Fødevarekvalitet, Perception & Samfund som blandt andet forsker i forståelsen af fødevarekvalitet og perception i samspillet mellem multi-sensorisk fødevareanalyse, hvor mennesket bruges som måleredskab, eksperimentel psykologi, fysiologisk respons og kognitiv neuro-videnskab. Du kan læse

 mere om Janice Wangs forskning her: pure.au.dk/portal/da/qianjanice.wang@food.au.dk