Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Zackenberg i det nordøstlige Grønland trues af klimaforandringer. Foto: Konsta Punkka

30.06.2020 | Institut for Bioscience

Klimaforskningsstation i fare for at styrte i floden i klimapåvirket landskab

En af kongerigets nordligste forskningsstationer er i fare. Permafrosten i det omkringliggende landskab tør og afdækker skrænter, der risikerer at skylle væk med floden, som er rykket tættere på forskningsfaciliteterne. På ganske håndgribelig vis er forskningsstation Zackenberg altså blevet et noget trist bevis på det, den blev indviet til at…

I et lille destilleri på havnen i Aarhus produceres noget af verdens bedste gin. Nu vil stifterne sikre, at en stor del af de kogte urter og restvandet fra produktionen kan omdannes til nye smagsgivere i f.eks. en bittersodavand. Derfor har de etableret et samarbejde med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, som skal kortlægge de kemiteknologiske muligheder. På billedet ses de to stiftere Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard. (Foto: Njord)

30.06.2020 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Bæredygtighed

Nu bliver din gin bæredygtig

Snart kan du nyde din gin og tonic med helt ren samvittighed. I et nyt projekt skal ingeniører fra Aarhus Universitet i samarbejde med destilleriet Njord finde smarte løsninger, der kan gøre produktionen mere bæredygtig.

”Overordnet set går hele initiativet ud på at inspirere og engagere unge mennesker i naturvidenskab. Forstå, at det er via naturvidenskabelig og teknisk forskning og udvikling, at vi skal løse dette ganske betragtelige problem, menneskeheden står over for,” siger adjunkt Thomas Tørring fra Aarhus Universitet. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.

29.06.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Bevilling

Millionbevilling hiver gymnasieelever med ind i kamp mod antibiotikaresistens

Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt…

Forsiden på tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab i juli 2020.

29.06.2020 | Bevilling

1,3 millioner kroner skal få naturvidenskabelig forskning ind i klasselokalet

Aktuel Naturvidenskab og de Offentlige foredrag i Naturvidenskab får 1.336.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle et format, der skal få naturvidenskaben tættere på landets gymnasieelever.

En ny undersøgelser, der offentliggøres i tidsskriftet SCIENCE, viser at slædehunden er knap 10.000 år gammel. Foto: Carsten Egevang / QIMMEQ

25.06.2020 | Institut for Bioscience

Stærke slædehunde med knap 10.000 år gamle gener

Grønlandske slædehunde har lagt muskel-, nyre- og leverprøver til en analyse, hvor forskere har sammenlignet hundens DNA med DNA fra den 9.500 år gamle sibirske urhund, Zhokhov og en 33.000 år gamle sibirsk ulv. Analysen viser, at mennesket har kunnet bruge den robuste slædehund til at indtage den barske arktiske natur for knapt 10.000 år siden.

Jagtedderkoppen Pardosa glacialis er yderst hyppig på den arktiske tundra. Hvis den fremover danner to kuld under på en sæson, kan de få en betydelig effekt på de dyd, edderkoppen lever af. Foto: Jörg U. Hammel
Sneen forsvinder tidligere og tidligere fra den arktiske tundra og klimaforandringerne betyder derfor længere vækstsæson for arktiske planter og dyr. Foto: Toke T. Høye

24.06.2020 | Institut for Bioscience

Babyboom hos edderkopper i et varmere Arktis

Klimaforandringerne giver længere vækstsæsoner i Arktis. Nye undersøgelser, der netop er publiceret i Proceedings of the Royal Society B, viser nu, at rovdyr som jagtedderkopper reagerer på de forandrede forhold og er blevet i stand til at producere to kuld unger i løbet af den korte arktiske sommer.

Foto: AU Foto, Melissa Yildirim

23.06.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

"Ugen inden kvote 1-deadline kom der en fandenivoldskhed op i mig”

Først efter to års sabbat begyndte Anton for alvor at tænke over sin fremtid, valg af studie og karriere. Indtil da havde han aldrig rigtig tænkt seriøst over det. Så hvorfor – når man egentlig mest interesserer sig for musik – vælger man lige at læse til elektronikingeniør? Mød her Anton, der stod over for det valg. Og traf det.

Luftforureningen i Italien faldt under lockdown-perioden. Nu har forskere undersøgt, hvilken betydning genåbningen kan have for fremtidens miljøpåvirkninger (foto: Colourbox).

22.06.2020 | Institut for Miljøvidenskab

Miljøkonsekvenser i kølvandet på corona-udbruddet i Italien

Forskere fra Aarhus Universitet og Luxembourg Institut of Science and Technology har kvantificeret og belyst de miljømæssige konsekvenser, nedlukningen i Italien har haft. Studiet estimerer samtidig drivhusgasemissionerne i forhold til mulige økonomiske opsvingsscenarier i forbindelse med genåbningen.

Foto: Melissa Yildirim, AU Foto

22.06.2020 | Faculty of Technical Sciences

Større studieoptag: Fakultetet tildeles flere studiepladser

Flere skal have mulighed for at studere en teknisk videnskabelig uddannelse ved Aarhus Universitet, og efter sommerferien vil 231 ekstra studiesøgende kunne få en af de nye studiepladser på Faculty of Technical Sciences.

(privatfoto)

18.06.2020 | Institut for Miljøvidenskab

Alternativ til antibiotika med i Ph.d. Cup finale

Verden har brug for alternativer til antibiotika, men kan man gøre en sygdom syg og derved skabe en ny måde at bekæmpe smitte på? Det er emnet for et ph.d.-projekt, det er muligt at opleve til finalen af Ph.D.-cup, der sendes på Danmarks Radio fredag d. 19. juni.

Viser resultater 1 til 10 ud af 18

1 2 Næste