Aarhus Universitets segl

Ambitiøst partnerskab vil skabe banebrydende resultater inden for fødevarer og landbrug

En ny strategisk samarbejdsaftale mellem hollandske Wageningen University & Research og Aarhus Universitet er en ambitiøs milepæl i samarbejdet mellem de to universiteter og forventes at bidrage med banebrydende resultater inden for forskning og udvikling af fremtidens bæredygtige fødevarer og omstilling af landbruget.

Samarbejdet mellem Wageningen University & Research og Aarhus Universitet har potentiale til at ændre den globale omstilling af hele landbrugs- og fødevareområdet og skabe afgørende løsninger, der kan accelerere den grønne omstilling. AU FOTO
Samarbejdet mellem Wageningen University & Research og Aarhus Universitet har potentiale til at ændre den globale omstilling af hele landbrugs- og fødevareområdet og skabe afgørende løsninger, der kan accelerere den grønne omstilling. AU FOTO

Danmark og Holland er førende med internationalt anerkendt forskning på landbrugs- og fødevareområdet, men der er behov for at accelerere den grønne omstilling - for det haster!

Fredag den 22. september 2023 underskriver Aarhus Universitet og Wageningen University & Research derfor en strategisk samarbejdsaftale, der forventes at bidrage med banebrydende resultater inden for forskning og udvikling af fremtidens bæredygtige fødevarer og omstilling af landbruget. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:  

”Samarbejdet har potentiale til at ændre den globale omstilling af hele landbrugs- og fødevareområdet og skabe afgørende løsninger, der kan accelerere den grønne omstilling. Vi har en vision om at skabe unikke synergier mellem vores internationalt anerkendte og ledende forskningområder, og hvis vi virkelig skal rykke den grønne omstilling, kræver det en balanceret men disruptiv, systemisk transition. Den kan vi kun skabe gennem samarbejde og missionsdrevet forskning på tværs af sektorer”, siger dekanen.

Aftalen markeres ved en officiel underskriftsceremoni i Frandsensalen på Aarhus Universitet, hvor den underskrives af rektor Arthur Mol, Wageningen University & Research og rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen.

”På overfladen signalerer dette dokument et fælles ønske om at intensivere vores eksisterende samarbejde og udforske nye muligheder for at binde vores universiteter tættere sammen. Men på et dybere niveau, symboliserer aftalen, at Wageningen og Aarhus – og Danmark og Holland som helheder – forstår de udfordringer, som ligger forude. Ikke bare for vores respektive lande, men for hele kloden”, siger Brian Bech Nielsen.

Baner vejen for flere plantebaserede fødevarer

En af Danmarks største fødevarevirksomheder, Arla Foods, glæder sig over det nye samarbejde mellem Aarhus Universitet og Wageningen University & Research og håber, at det kan bane vejen for, at planter fremover kan indgå i et endnu større omfang i Arlas produktportefølje:

”Hos Arla Foods tænker vi i høj grad i bæredygtige fødevarer. Min forhåbning er, at vi kan finde afgrøder, der kan levere protein, fibre og andre næringsstoffer, der enten alene eller som en integreret del af sammensatte fødevarer kan understøtte en sund og velsmagende kost, der samtidig er bæredygtig og kan sammensættes til en overkommelig pris,” siger Peder Tuborgh, CEO, Arla Foods.

På Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet forskes der netop i udviklingen af flere bæredygtige og plantebaserede fødevarer og lektor Ulla Kidmose ser store perspektiver i samarbejdet med Wageningen University & Research:

“For at dække det globale fødevarebehov for plantebaserede fødevarer er det nødvendigt at gentænke måder at producere plantebaserede produkter, som f.eks. vertikal landbrug og nye plante-baserede produkter, som f.eks. bælgfrugter. Hvordan kvaliteten og forbrugeraccepten er af nye plantebaserede fødevarer og fra nye produktionsformer er meget lidt belyst. Men den har stor betydning for, om det bliver en markedsmæssig succes i forhold til, om det er noget som smager og ligner eksisterende produkter. Her ser jeg et stort potentiale i samarbejdet med Wageningen”, fortæller hun.

Danmark som udstillingsvindue for den grønne omstilling

Efter den officielle underskriftsceremoni har Aarhus Universitet og Arla Foods inviteret førende danske aktører i form af virksomheder, politikere og forskningsinstitutioner til en ”Roundtable”, hvor blandt andre den hollandske ambassadør og en delegation fra Wageningen deltager. Her vil de drøfte, hvordan Danmark og Holland i fællesskab kan fremskynde produktionen af fremtidens bæredygtige fødevarer og sikre den grønne omstilling af hele landbrugs- og fødevaresektoren.

”Vi har allerede et rigtig godt samarbejde med Wageningen i forhold til  START-centret og Plant2Food. Der er ingen tvivl om, at i Danmark har vi med vores forskning, innovation og erhvervssamarbejde et stort potentiale for at blive et udstillingsvindue for den grønne omstilling. Det kan og skal vi være stolte af. Men den indsats, der er brug for, kræver samarbejde på tværs - sammen kan vi mere. Omstillingen af fødevaresystemet kan kun ske gennem en integreret, inklusiv og tværfaglig tilgang og med et stærkt engagement fra regering, virksomheder, videnskab og civilsamfund”, slutter Eskild Holm Nielsen.