Aarhus Universitets segl

Tech får to nye Villum Young Investigators

To dygtige forskningstalenter fra Faculty of Technical Sciences har netop modtaget hver seks millioner kroner fra VILLUM FONDENs Villum Young Investigator-program. Stort tillykke til Jo Philips fra Institut for Bio- og Kemiteknologi og Pourya Forooghi fra Institut for Mekanik og Produktion.

Villum Young Investigator-programmet har netop sat navne på de 22 forskere inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning, som nu får en ekstra hånd til arbejdet med at forfølge deres idéer og opbygge egne forskergrupper. To af de forskere, der i år har modtaget en Villum Young Investigators, er tilknyttet Faculty of Technical Sciences, nemlig: 

Pourya Forooghi fra Mekanik og Produktion modtager seks millioner kroner til projektet ’Transport af varme og bobler over komplekse faste overflader’

Beskrivelse af projektet: Produktion af grøn hydrogen er et eksempel på gasproducerende elektrokemiske systemer, hvor ophobning af gasbobler på komplekse faste overflader, f.eks. fast skum, fører til alvorligt tab af effektivitet. Projektet har til formål at generere grundlæggende viden om opførslen af strømmen af bobler i fast skum og at udvikle modelleringsværktøjer, der er afgørende for design af sådanne systemer. Bevillingen vil give mulighed for rekruttering af én ph.d.-studerende, to postdocs og indkøb af udstyr.

Læs mere om projektet >>

Jo Philips fra Institut for Bio- og Kemiteknologi modtager seks millioner kroner til projektet ’Some-like-it-low: Mikrobiel H2 optag ved lave koncentrationer som forklaring på elektrotrofi’

Beskrivelse af projektet: Elektrotrofer er mikroorganismer med en ekstraordinær evne til at få energi fra stål og elektroder. Dette projekt vil arbejde mod at gennemskue mekanismen bag elektrotrofi ved at undersøge, hvorvidt lave koncentrationer af H2 fungerer som et mellemled i denne proces. Some-like-it-low vil skabe ny grundlæggende viden, som vil bidrage til udviklingen af mikrobielle elektrokemiske teknologier samt metoder til at bekæmpe mikrobiel korrosion. Dette projekt vil finansiere en ph.d.-studerende, en postdoc og et internationalt samarbejde.

Om Villum Young Investigators

Programmet er målrettet forskere i begyndelsen af deres karriere, så de kan skabe de bedst mulige rammer for at forfølge de idéer, de brænder allermest for. Bevillingerne bliver bl.a. brugt til at opbygge forskergrupper og ansætte flere unge forskere (postdocs og ph.d.er) til at være med til at gennemføre forskningsprojekterne. Som led i programmet får forskerne mulighed for at indgå i et forskerfællesskab med netværk og seminarer om blandt andet forskningsledelse.

VILLUM FONDEN åbner for ansøgninger til programmet den 29. marts 2023 med ansøgningsfrist 8. juni. 

Læs mere om programmet >>