Grundet klimaforandringer er det vigtigt, at vi begynder at tænke i nye baner, når det gælder fødevarer og fødevarespild. Det gælder også i Danmark som håber at blive klimaneutralt i 2050. En del af udfordringen er at finde en bæredygtig proteinkilde, der kan erstatte soja og fiskemel i foder til produktionsdyr. Insekter kan være med til at løse denne problemstilling. Insekter er en naturlig proteinkilde til bl.a. fisk, høns og grise.
Da vi arbejder bredt med insekter, har vi lavet to forløb:
Insekter er blevet meget populære, da de kan vokse på mange forskellige fødekilder, og her anses madaffald for en af de væsentligste kilder. Insekterne kan leve af de omkring 60.000 tons fødevarer, som går til spilde hver måned i Danmark alene og derved skabe en cirkulær økonomi, hvor madaffald bliver omdannet til foder. Madaffald er imidlertid ikke godkendt som foder til husdyr, og i Danmark/EU betragtes insekterne som husdyr. Men hvilke risici er der forbundet med at fodre madaffald til insekter, og hvor godt er de dokumenteret? Det er nogle af de ting, vi arbejder med og kan give en introduktion til, hvordan vi kan teste på insekterne.
I øvelsen skal eleverne være med til at sætte forsøg op, der kan belyse nogle af problemstillingerne. Da vi ikke kan arbejde med PFAS, pesticider eller mykotoksiner i denne sammenhæng, bliver det lidt alternative forsøgsopstillinger, der er repræsentative for vores forsøg.
Avl spiller en afgørende rolle i at sikre, at vores landbrug er så produktivt som muligt. Da insekter stadig er relativt nye som produktionsdyr, er der endnu ikke blevet udført omfattende målrettet avl. Dette er dog et område, som mange i branchen har stor interesse i. Men hvad skal vi fokusere på i avlsprocessen? Og hvordan kan vi gennemføre kontrolleret avl med fluer, når vi normalt har tusindvis af individer samlet? Det er vigtigt at udvikle metoder, der sikrer genetisk variation og samtidig forbedrer ønskede egenskaber.
I øvelsen skal eleverne selv tjekke køn på fluerne, sætte hanner og hunner sammen og observere parringer.
Der er ingen forudsætninger eller forberedelse.
Kan bruges som del af et emne om bæredygtigt landbrug og/eller grønne proteiner.
Kan også bruges alene som indblik i nye/innovative forretningsidéer.
Programmet er designet til at tage ca. 4 timer, men kan tilpasses efter behov.
Foregår indendørs.
Det er muligt at spise medbragt mad i kantinen. I kan også forudbestille mad i vores kantine (kontakt kantinen)