Køer kan via deres mikrobielle omsætning i vommen fordøje ressourcer, der ikke er egnet som menneske-føde. Køer kan dermed omsætte lav-værdiressourcer som f.eks. græs til proteinprodukter med høj kvalitet såsom kød og mælk – produkter, der har en aminosyreprofil, der passer bedre med menneskers behov end planteproteiner.
Det er symbiosen mellem koen og dens mikroorganismer i vommen, som giver koen denne egenskab, men et af restprodukterne fra mikroorganismernes omsætning er drivhusgassen metan. Metan er et naturligt slutprodukt, når organisk materiale nedbrydes uden ilt. Processen foregår naturligt i alle drøvtyggere og dyr, der forgærer i bagtarmen, såsom grise, heste og mennesker.
Til forskningen på området anvendes køer, der har et særligt vindue (vomfistel) ind til vommen, hvor den mikrobielle aktivitet foregår. Gennem vomfistlen kan der tages prøver af vommens indhold og af den gas, der produceres, og den andel af gassen, som metan udgør, kan bestemmes.
Måle metan-koncentrationen i en gasprøve, som de selv tager fra koens vom. De skal:
De skal:
Det vil være en fordel, hvis eleverne har en vis naturvidenskabelig interesse (biologi, bioteknologi, fysik/kemi), men det er ikke et krav.
Forberedelse er ikke nødvendig, men det ville være oplagt, hvis undervisningen på gymnasiet op til besøget har behandlet klima/drivhusgasser og/eller mikrobiel forgæring og/eller landbrugs-/husdyrbrugsproduktion.
Oplæg, opgaver og materialer udleveres på dagen.
8.30-9.15: Oplæg om koen og dens mikrobielle fordøjelse
9.30-11.00: Øvelser i stalden
11.00-11.45: Rundvisning (tilvalg)