Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Flere unge har i 2020 en ingeniøruddannelse som førsteprioritet. Jens Villadsen er færdig med første år på civilingeniøruddannelsen i Computerteknologi, som sammen med diplomingeniøruddannelsen i Softwareteknologi er blandt de populære uddannelser i år. (Foto: Melissa Yildirim)

06.07.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Flere vil læse til ingeniør på Aarhus Universitet

Flere unge har søgt ind på en ingeniøruddannelse ved Aarhus Universitet. Især de femårige civilingeniøruddannelser går frem.

Technical Sciences har modtaget 3.032 ansøgninger om optagelse på en af fakultetets uddannelser Foto: Lars Kruse, AU Foto

06.07.2020 | Faculty of Technical Sciences

Fremgang i ansøgninger til Technical Sciences

Som forventet er søgningen til landets videregående uddannelser steget i år – det gælder også for Aarhus Universitet, som har modtaget 5 pct. flere førsteprioritetsansøgninger sammenlignet med sidste år. Størst fremgang ses på ingeniør- og it-uddannelserne.

Foto: Hergaard Fotografi

02.07.2020 | Institut for Fødevarer

Fællesskab kan motivere mænd til at spise sundere

Hvis mænd over 55 år skal spise sundere, så kan samvær omkring maden i form af madlavnings- og spisefællesskaber være en del af løsningen. Det viser en ny undersøgelse, som Institut for Fødevarer og MAPP Centret ved Aarhus Universitet står bag.

Professor Brian Vinter bliver prodekan for forskning på Faculty of Technical Sciences fra 1. august 2020. (Foto: SCIENCE på KU)

01.07.2020 | Faculty of Technical Sciences, Navne

Ny prodekan for forskning til Faculty of Technical Sciences

Professor Brian Vinter bliver ny prodekan for forskning fra d. 1. august. Han kommer fra en stilling ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Den nye prodekan medbringer en solid baggrund fra krydsfeltet mellem viden og industri, og en god sans for hvor den teknologiske udvikling fører hen.

Zackenberg i det nordøstlige Grønland trues af klimaforandringer. Foto: Konsta Punkka

30.06.2020 | Institut for Bioscience

Klimaforskningsstation i fare for at styrte i floden i klimapåvirket landskab

En af kongerigets nordligste forskningsstationer er i fare. Permafrosten i det omkringliggende landskab tør og afdækker skrænter, der risikerer at skylle væk med floden, som er rykket tættere på forskningsfaciliteterne. På ganske håndgribelig vis er forskningsstation Zackenberg altså blevet et noget trist bevis på det, den blev indviet til at…

I et lille destilleri på havnen i Aarhus produceres noget af verdens bedste gin. Nu vil stifterne sikre, at en stor del af de kogte urter og restvandet fra produktionen kan omdannes til nye smagsgivere i f.eks. en bittersodavand. Derfor har de etableret et samarbejde med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, som skal kortlægge de kemiteknologiske muligheder. På billedet ses de to stiftere Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard. (Foto: Njord)

30.06.2020 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Bæredygtighed

Nu bliver din gin bæredygtig

Snart kan du nyde din gin og tonic med helt ren samvittighed. I et nyt projekt skal ingeniører fra Aarhus Universitet i samarbejde med destilleriet Njord finde smarte løsninger, der kan gøre produktionen mere bæredygtig.

”Overordnet set går hele initiativet ud på at inspirere og engagere unge mennesker i naturvidenskab. Forstå, at det er via naturvidenskabelig og teknisk forskning og udvikling, at vi skal løse dette ganske betragtelige problem, menneskeheden står over for,” siger adjunkt Thomas Tørring fra Aarhus Universitet. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.

29.06.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Bevilling

Millionbevilling hiver gymnasieelever med ind i kamp mod antibiotikaresistens

Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt…

Forsiden på tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab i juli 2020.

29.06.2020 | Bevilling

1,3 millioner kroner skal få naturvidenskabelig forskning ind i klasselokalet

Aktuel Naturvidenskab og de Offentlige foredrag i Naturvidenskab får 1.336.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle et format, der skal få naturvidenskaben tættere på landets gymnasieelever.

En ny undersøgelser, der offentliggøres i tidsskriftet SCIENCE, viser at slædehunden er knap 10.000 år gammel. Foto: Carsten Egevang / QIMMEQ

25.06.2020 | Institut for Bioscience

Stærke slædehunde med knap 10.000 år gamle gener

Grønlandske slædehunde har lagt muskel-, nyre- og leverprøver til en analyse, hvor forskere har sammenlignet hundens DNA med DNA fra den 9.500 år gamle sibirske urhund, Zhokhov og en 33.000 år gamle sibirsk ulv. Analysen viser, at mennesket har kunnet bruge den robuste slædehund til at indtage den barske arktiske natur for knapt 10.000 år siden.

Jagtedderkoppen Pardosa glacialis er yderst hyppig på den arktiske tundra. Hvis den fremover danner to kuld under på en sæson, kan de få en betydelig effekt på de dyd, edderkoppen lever af. Foto: Jörg U. Hammel
Sneen forsvinder tidligere og tidligere fra den arktiske tundra og klimaforandringerne betyder derfor længere vækstsæson for arktiske planter og dyr. Foto: Toke T. Høye

24.06.2020 | Institut for Bioscience

Babyboom hos edderkopper i et varmere Arktis

Klimaforandringerne giver længere vækstsæsoner i Arktis. Nye undersøgelser, der netop er publiceret i Proceedings of the Royal Society B, viser nu, at rovdyr som jagtedderkopper reagerer på de forandrede forhold og er blevet i stand til at producere to kuld unger i løbet af den korte arktiske sommer.

Viser resultater 11 til 20 ud af 129

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste