Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Technical Sciences

Forskningsprojekt SATURN skal munde ud i nye standarder for skibe, der generer havdyrene mindst muligt. Foto: Colourbox.
En grindehval forsynet med et D-tag, som optager den støj, hvalen udsættes for, og registrerer dets bevægelser ved hjælp af bl.a. GPS, dybdemåler og bevægelsessensorer. Det er en af de opgaver, forskere fra AU står for. Foto: Pernille Tønnesen, AU
TNO har ud fra målinger beregnet støjniveauet i Nordsøen. På kortet er indtegnet såkaldt Excess, som er et mål for, hvor meget skibsstøjen har hævet baggrundsstøjen over den naturlige støj fra vind og bølger. Gul farve angiver et højt støjniveau, mørkeblå et lavt støjniveau. Grafik: TNO

07.12.2020 | Faculty of Technical Sciences, Bæredygtighed

Nyt stort forskningsprojekt skal skabe ro i havet

Et nyt stort EU-projekt skal de næste fire år undersøge, hvordan skibsstøj påvirker havmiljøet og pege på løsninger til at gøre skibene mere støjsvage. Projekt SATURN har deltagere fra 10 lande, og forskere fra AU spiller en central rolle.

”I nogle år bliver vi på europæisk plan nødt til at installere mere end 100 gigawatt sol- og vindenergi, og for at opnå fuld klimaneutralitet skal CO2-priserne være noget højere end i dag," siger adjunkt Marta Victoria, ekspert i solcelleanlæg og energisystemer ved Aarhus Universitet. Foto: Ida Jensen, AU Foto.

04.12.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Bæredygtighed

Ny forskning: Tidlig og stabil grøn omstilling af energisystemet er billigst og mest realistisk

Forskere fra Aarhus Universitet har modelleret den grønne omstilling af det sektorkoblede europæiske energisystem ved hjælp af højopløselig data. Resultatet er klart: For at opnå en klimaneutral energiforsyning inden 2050 har vi brug for solenergi. Rigtig meget solenergi.

03.12.2020 | Faculty of Technical Sciences, Bæredygtighed

Forskere på Faculty of Technical Sciences modtager 1,8 millioner kroner fra Carlsbergfondet

På Faculty of Technical Sciences (TECH) har fem forskere netop modtaget bevillinger fra Carlsbergfondets bevillingsprogrammer til en samlet sum af knap 1,8 millioner kroner.

Seniorforsker Peter Henriksen er ny leder for forskningscenteret WATEC fra 1. december 2020. (Foto: AU)

02.12.2020 | Faculty of Technical Sciences

Ny leder for strategisk forskningscenter

Seniorforsker Peter Henriksen fra Institut for Bioscience tiltræder d. 1/12 2020 som ny leder for WATEC. Forskningscenteret blev grundlagt i 2017, og er i dag i forskningseliten med tætte samarbejdsrelationer både nær og fjern. Den nye centerleder ser frem til at stå i spidsen for centeret, der arbejder med helt centrale samfundsudfordringer.

Billedet, som er taget gennem linsen på et mikroskop, viser et nærbillede af det optisk integrerede kredsløb, der anvendes til ammoniakdetektoren. Chippen er omtrent 2x2,6 mm2 i størrelse. Foto: Andreas Hänsel, Aarhus Universitet.

01.12.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab, Bæredygtighed

Danske forskere udvikler prisbillig optisk sensor til ammoniak-detektion

Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har i samarbejde med DTU udviklet en sensor, der kan bane vejen for et bærbart, pålideligt og frem for alt billigt system til detektion af ammoniak og andre gasarter i landbruget.

Ålegræsenge er under pres. Dansk studie har undersøgt årsagerne. (Foto: Peter Bondo Christensen.)

26.11.2020 | Institut for Bioscience, Bæredygtighed

Ålegræs under pres

Havgræsenge er forsvundet verden over i løbet af de sidste 100 år. Danske ålegræsenge gror heller ikke, som de gjorde tidligere. Et nyt studium af danske målinger siden 1890 tyder på, at ålegræsengenes udbredelse er begrænset af både eutrofiering, bundtrawl og havopvarmning.

Danmark får vicepræsidentposten i The European Association for Storage of Energy (EASE). Corneliu Barbu, adjunkt ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet tiltræder 1.januar 2021.

24.11.2020 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Bæredygtighed

AU får vicepræsidentskab i europæisk elitenetværk for energiteknologi

Med det nye vicepræsidentskab for The European Association for Storage of Energy (EASE) får Aarhus Universitet en betydelig rolle i det europæiske arbejde med grøn omstilling.

18.11.2020 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Bæredygtighed

Fire bud på planlægning i det vestlige Kattegat

Torsk eller turister – eller begge dele? En ny analyse af mulighederne for planlægning af aktiviteter i den vestlige del af Kattegat viser bæredygtige muligheder for fremtidige aktiviteter i området.

IbrAIn-centeret får hjemme i Edison-bygningen på Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.

16.11.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Aarhus Universitet kobler hjerneforskning og kunstig intelligens i nyt center

Nyt tværfagligt center skal udvikle grænsefladeteknologier mellem maskine og menneskehjerne. Formålet er bl.a. at udvikle næste generations teknologi til behandling og diagnosticering af hjernesygdomme og samtidig at udvikle helt ny hjerneinspireret AI-hardware.

De konstituerede institutledere og viceinstitutledere er nu på plads og klartil at sikre, at de nye institutter kommer godt fra start. Foto: AU Foto

12.11.2020 | Faculty of Technical Sciences

Nye ingeniørinstitutter: Nu er konstituerede ledere på plads

Når de fire nye ingeniørinstitutter åbner 1. januar 2021 bliver det med en overgangsledelse indtil ansættelsesprocessen for de nye institutledere er afsluttet. De konstituerede institutledere og viceinstitutledere er nu på plads og klartil at sikre, at de nye institutter kommer godt fra start.

Viser resultater 11 til 20 ud af 186

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste