Aarhus Universitets logo
English
En række tech-virksomheder står sammen med Aarhus Universitet bag et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle digitale tvillinger til maskinindustrien…
Rasmus Ejrnæs tiltræder 1. juni som professor på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.
Et dansk trekløver udvikler super-højopløselige, hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i…
Ti talentfulde forskere fra Faculty of Technical Sciences skal de næste år være med til at løfte dansk forskning til nye højder med støtte fra…
Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center, CORC, går ind i nye, uudforskede områder med forskningsstøtte til fem nye projekter.
Hvis vi fortsætter som i dag, vil omkring syv millioner mennesker dø for tidligt på grund af luftforurening hvert eneste år.
Laura Halbach fra Institut for Miljøvidenskab er blevet tildelt årets ph.d.-pris for arbejdet med at kortlægge, hvordan gletsjeralger kan accelerere…
Resultaterne kan måske lede til en form for behandling mod overspisning i fremtiden.
En verden af spændende oplevelser venter på AU Viborg, når der 10. juni fra 10-15 inviteres indenfor til åbent hus. Tag børn og bedsteforældre under…
Skovrydning er en de største trusler mod klodens økosystemer, og nu har ny forskning kortlagt, præcist hvad der sker, når landbrug erstatter skov.
Ud med de eksotiske blomster og buske og ind med hjemmehørende danske arter. Sådan kan alle haveejere hjælpe insekter og andre smådyr. Og nu er der…
Om efteråret, når rethvalerne svømmer mod Sydafrikas kyster, burde de være fede og stopmætte. Men de senere år er de blevet tyndere, fordi deres føde…
Fra grøn strøm til bæredygtige brændstoffer. Fremtiden for Power-to-X-teknologier handler om meget mere end sol og vind, lagringsteknologier og nye…
Både ovenpå, i og under den grønlandske is sitrer det af liv. Mikroskopiske organismer, videnskaben indtil for nylig ikke anede eksisterede. Noget…
Hedens, skovens og havens myretuer er små oaser af liv. Varmen og næringen fra kolonien gør, at helt særlige planter og dyr kan leve der. Det viser ny…
Alvorlige hjernesygdomme som Alzheimers og Parkinsons bliver i dag opdaget alt for sent. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle og teste en skalerbar og…
AU Viborg i Foulum har nu officielt fået grønt lys af Uddannelses- og Forskningsministeriet til at starte nye uddannelser i Dyrevidenskab og Plante-…
Efter et veloverstået kickoff er samarbejdsplatformen Plant2Food nu klar med programmet for forårets aktiviteter. Samtidig åbner Plant2Food årets call…
CBIO - Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi – har fået en ny centerleder. Lektor Morten Ambye-Jensen har overtaget stillingen fra…
Aarhus Universitet er partner i TechCircle, der åbner d. 20. april. Her kan virksomheder hente rådgivning, ny viden og teknologiindsigt og dermed…
Viceinstitutleder og seniorforsker Mikkel Tamstorf er fra den 1. april 2023 ansat som ny institutleder på Institut for Ecoscience.
Fem ingeniørstuderende har dannet et Formula Student-hold og samlet næsten 60 medstuderende, der vil hjælpe med at bygge en racerbil. Efter planen…
Novo Nordisk Fonden har bevilliget 17,6 millioner kr. til et projekt, der skal udvikle en billigere og mere etisk måde at dyrke kød og mælk. Projektet…
Hvordan kan vi forbedre teksturen på de plantebaserede alternativer til kød og dermed bidrage til at gøre planteproteiner til et mere attraktivt valg,…
Nyt projekt finansieret af Horizon Europes Marie Skłodowska-Curie program sigter efter at udvikle teknologi og opskalere talentmasse til udviklingen…
Den globale økonomi står midt i en buldrende industriel revolution drevet af digitalisering, og det giver virksomhederne nye teknologiske muligheder…
I kampen for at tiltrække fremtidens ingeniører var danske virksomheder mødt talstærkt op til arrangementerne P-dag og Praktikmatch på Aarhus…
Hvordan kan man producere fossilfri havmøllestrøm, og bæredygtige muslinger og tang i ét og samme havområde? Og hvilke effekter har det på havmiljø og…
På Aarhus Universitet arbejder 16 forskere på at udvikle en bæredygtig teknologi, der ved hjælp af biomasse og sollys skal indfange og nedbryde…
Måske findes der en sammenhæng mellem søvnmønstre og psykisk sygdom, som vi ikke tidligere har haft adgang til at forstå. I et nyt eksperiment vil…
Som led i AU´s nye handleplan for diversitet og ligestilling har Faculty of Technical Sciences blandt andet en klar målsætning om, at flere af…
Efter længere tids sygdom er professor og direktør for AIAS Søren Rud Keiding gået bort. Han efterlader sig sin kone, to voksne børn og et barnebarn.…
Carsten Suhr Jacobsen bliver per 1. april 2023 forlænget som institutleder på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.
Rigtig mange unge lagde vejen forbi Navitas til Danmarks største åbent hus for videregående uddannelser, u-days, for at få mere at vide om…
Flagermus, fugle, marsvin og bunddyr er blot nogle af de arter, som bliver påvirket af byggerier på havet. Nu har Energistyrelsen indgået et…
Aaron Hurst, ph.d.-studerende ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet, er hædret som forskningstalent i forbindelse med…
Det aldrig været nemmere at finde relevant undervisningsmateriale om havet, end det er nu. Projekt ’Hovedet i Havet’ har gennem et frugtbart…
Moderne DNA-teknologi åbner nu op for en simpel overvågning af udbredelsen af forskellige fiskearter i afsidesliggende arktiske områder. Det viser et…
Professor Doug Speed fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning har modtaget 2 mio € fra det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant…
Robotter, droner, autonome både og intelligente sonder. I en kælder på Aarhus Universitet står en imponerende samling af teknologiske opfindelser til…
Ny forskning peger på at afgrøder har forskelligt potentiale for udvinding af protein ved bioraffinering.
To dygtige forskningstalenter fra Faculty of Technical Sciences har netop modtaget hver seks millioner kroner fra VILLUM FONDENs Villum Young…
Udkast til NOVANA-rapporterne for 2021 er i dag den 19. januar blevet fremlagt for en række interessenter, og de foreløbige rapporter er oversendt til…
Dyrlægeuddannelsen i AU Viborg er nu officielt en realitet. Det oplyser Uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse, hvor ministeriet…
Tre forskere fra Tech har modtaget bevillinger på samlet set 9,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens program til forskning inden for plante-,…
Forskere fra Institut for Mekanik og Produktion ved Aarhus Universitet har i samarbejde med fire små og mellemstore danske virksomheder udviklet…
Professor Claus Grøn Sørensen fra Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet blev til CIGR’s verdenskongres i Japan i december…
Resultaterne af en undersøgelse af kartoffelskimmel viser 100% resistens overfor et af de vigtigste fungicider i kartoffelproduktionen. Forskere…
Med en stor pose penge fra EU skal danske forskere udvikle deres bud på en ny digital infrastruktur til landbruget. Det skal sætte yderligere skub i…
Otte forskere fra tre af Techs institutter kan gå på velfortjent juleferie med nye NOVA-bevillinger fra Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF) på…
Der er mange ting, du skal holde øje med, hvis du gerne vil danse rundt om et bæredygtigt juletræ denne jul, her får du en eksperts bud på, hvad du…
Aarhus Universitet arbejder lige nu på at udvikle de to nye uddannelser på AU Viborg, som fra 2024 skal være med til at uddanne fremtidens…
FLYgene-projektet, der er finansieret af DANIDA under Danmarks Udenrigsministerium, organiserede i november to nationale interessentworkshops i…
Forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus har fanget og GPS-mærket en ung hanulv, så dens færden nu kan følges. GPS-mærkningen…
Novo Nordisk Fonden uddeler seks mio. kr. til nye tekniske forskningsprojekter på Aarhus Universitet. Fondsmidlerne skal ”understøtte grundforskning…
START - Centre for Sustainable Agrifood Systems - inviterer forskere på tværs af landets otte universiteter til at blive en del af START´s…
Klimaet er under forandring, og hvordan påvirker det fremtidens energisystemer, som er baseret på sol og vind? Det sætter et nyt forskningsprojekt ved…
Midt i november modtog Trine Nørgaard, der er adjunkt på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, 2.8 millioner kroner fra Inge…
Byggeriet står for en meget stor del af menneskets CO2-udledninger. I enhver form for bæredygtig fremtid skal den andel mindskes betragteligt. Det kan…
Spis byg for sundheden, miljøet og klimaets skyld. Sådan lyder det fra forskere fra Aarhus Universitet, der i et nyt projekt vil undersøge, hvorfor…
Mikkel Tamstorf konstitueres som institutleder for Institut for Ecoscience (ECOS) pr. 1. januar 2023.
To forskere fra Aarhus Universitets tekniske fakultet er udnævnt til Sapere Aude Forskningsledere og modtager i alt ca. 12,4 mio. kroner fra Danmarks…
Forskere sporede gæs med GPS-undersøgelse før og efter nytårsaften og afslørede ændringer i adfærd, der varede længe efter fyrværkeriet sluttede.
Professor og institutleder Ole Hertel er fra 1. januar 2023 ansat som prodekan på Faculty of Technical Sciences og skal fremover stå i spidsen for den…
Den nye samarbejdsplatform Plant2Food skal sætte fart på udviklingen af plantebaserede fødevarer. Her skal forskere og virksomheder sammen udforske…
Kampen mod de tiltagende klimaforandringer er den mest eksistentielle samfundsudfordring, vi står overfor. Klimaændringerne påvirker os allerede, og…
Patrick Biller fra Institut for Bio-og Kemiteknologi og Dominik Zak fra Institut for Ecoscience har netop modtaget 2,8 millioner til hver deres grønne…
Niels Kanstrup vil rykke jagt- og vildtforvaltningen hen imod en bæredygtig, blyfri fremtid. Over 35 års virke som rådgiver, forsker og aktiv jæger og…
Et nyt Horizon Europe-projekt kaldet Wet Horizons ønsker at fremme beskyttelse og genopretning af europæiske vådområder og dermed at mindske…
Den seneste iltsvindsrapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet viser, at iltsvind påvirker en stadig større del af…
Iltsvindet er lige nu særlig intenst i det sydlige Lillebælt og i flere af de østjyske fjorde, hvor der er blevet konstateret iltfrie forhold. Det…
Efter beslutningen om, at AU Viborg – Forskningscenter Foulum skal huse de tre nye uddannelser - Veterinærmedicin, Animal Science og Agrobiologi - er…
Efter en varm sommer er klimakrisens alvor begyndt at krybe ind under huden på de fleste Med krigen i Ukraine har verden fået en ny sikkerhedspolitisk…
Gode transportmuligheder til Viborg, god mad hele dagen og et stærkt socialt miljø omkring studiet. Masser af gode idéer var oppe at vende, da omkring…
Projekt Hovedet i Havet sejler i disse dage rundt i Roskilde Fjord. Ombord er skoleelever, gymnasieelever, naturfagslærere og skoleledere. De lærer om…
Måske ligger der vigtige nybrud i forskningen for enden af det, vi hidtil har troet var en blind vej? Villum Experiment er skabt til tekniske og…
I løbet af de næste fem år stiller Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet skarpt på forskningen i cellulære fødevarer. Det gør de ved at…
Der er brug for forskning i kommunikation under vandet for bedre at kunne forstå klimaforandringerne, og her er Milica Stojanovics forskning af…
Kunstig hud fyldt med elektroniske neuroner og synapser skal bane vejen for proteser, der for eksempel kan føle solens varme stråler, sandet mellem…
Turbulens spiller en central rolle i mange tekniske systemer. Men høje beregningsmæssige omkostninger gør det stadig stort set umuligt at simulere…
H.C. Ørsted Selskabet giver dette års forskerpris på 50.000 kr. til professor Dorthe Ravnsbæk fra Institut for Kemi, mens de to forskertalentpriser på…
1,5 grader, 2 grader eller mere? Parisaftalen og klimaambitionen om et CO2-neutralt EU i 2050 er blevet vingeskudt af krigen i Ukraine. Eller er den?…
Faculty of Technical Sciences har i år tilbudt studiepladser til 1.115 ansøgere på ingeniøruddannelserne og uddannelsen i agrobiologi. Det er en…
Et nyt dansk studie kan påvise, at forskellige arter af møl indtager en uventet og vigtig rolle som en slags biernes ’medhjælpere’ ved at bestøve…
Havets temperatur har stor betydning for klimaet. Det gælder især i Grønland, hvor havet påvirker afsmeltningen af de store gletsjere, der strækker…
En international optælling udføres fra slutningen af juni samt hele juli for at undersøge antallet og fordelingen af hvaler, delfiner og marsvin i…
Interessen for at læse til ingeniør i Aarhus stiger igen. Efter et år med pandemi og stagnation i optag , vender de unge talstærkt tilbage.
Man skulle måske ikke tro det, men kloakken er en enorm kilde til værdifulde ressourcer i et fremtidigt cirkulært bioøkonomisk samfund. Massive…
Astronauter har svært ved at opretholde en naturlig døgnrytme og klager generelt meget over deres søvn. Aarhus Universitets Center for Øre-EEG har…
Mandag den 13. juni blev Novo Nordisk Fondens CO2 Forskningscenter - CORC - officielt indviet på Aarhus Universitet. Forskere, tilhængere og…
Danske forskere skal udvikle nye elektriske løsninger til transportsektoren. Målet er at reducere klimaaftrykket hurtigt og markant. EU investerer 45…
Farshad Moradi, der er ny professor på Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet, lader sig inspirere af hjernen i sit arbejde…
Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og VILLUM Fonden vil sammen med topforsker Klaus Butterbach-Bahl…
Pollen er – atjuuu! – ikke bare pollen. Nogle græsarter er onde ved allergikere, andre er helt harmløse. Nu har Aarhus Universitet ansat en af verdens…
Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, har vundet prisen som Danmarks Bedste Naturformidler 2022. Prisen blev…
I det verdensomspændende projekt Tiny Earth arbejder gymnasieelever, studerende og forskere sammen om at finde en løsning på en af vores store fælles…
Softwareingeniør Niloofar Yazdani har med nye løsninger til effektiv datatransmission gjort det mere bæredygtigt at overføre data fra Internet of…
I dag besøgte en delegation fra Europa-Parlamentets landbrugsudvalg AU Viborg – Forskningscenter Foulum for at blive klogere på nogle af de vigtigste…
Hvis EU vil opnå klimaneutralitet i 2050 med max 1,5 graders temperaturstigning, så foregår det billigst, hurtigst og mest omkostningseffektivt med…
Rassoul Tabassian vil bruge sin viden om mekanik til at designe kunstige muskler og menneskelignende hud til robotter. Hans mål er at udstyre dem med…
Side 1 af 6