Nyheder fra Technical Sciences

ReMeSh-projektet skal udvikle en effektiv metode til at omdanne CO2 fra fx biogas, til en kvalitet der kan bruges i naturgasnettet. Her Michael Vedel Wegener Kofoed, forsker ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Anders Trærup.

12.05.2021 | AU Engineering

Mikroorganismer skal omdanne CO2 til bæredygtigt brændstof

Forskningsprojektet ReMeSh skal øge forståelsen af mikroorganismer evne til at omdanne CO2 til metan og danne grundlag for udviklingen af en ny teknologi til effektiv fremstilling af bæredygtigt brændstof.

Ho Chi Minh City er blandt de byer, som forskere fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi har beregnet forureningsomkostninger for. (Foto: Colourbox).

07.05.2021 | DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

AU-forskere kortlægger luftforureningens samfundsomkostninger i Vietnam

Dansk miljøforskning er med til at danne grundlag for en, grøn, langsigtet energipolitik i det sydøstasisatiske land, hvor luftforureningen koster samfundet hundredevis af milliarder årligt.

07.05.2021 | Faculty of Technical Sciences

38 mio. kr. fra DFF til forskning på Technical Sciences

Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 38 mio. kr. til 11 forskningsprojekter på Technical Sciences.

Hvad stiller vi op med den enorme strøm af data fra byen, der flyder rundt i internettet? Hvordan finder vi sammenhænge og mønstre, der kan blive til fordelagtige indsigter – for myndigheder, virksomheder, politi, hospitaler og ikke mindst borgerne? Svaret er kunstig intelligens, og forskere fra Aarhus Universitet skal i stå i spidsen for den europæiske teknologiudvikling i de kommende tre år. På billedet ses Alexandros Iosifidis (Foto: AU arkiv)

06.05.2021 | AU Engineering

Kunstig intelligens skal gøre Europas byer bedre

I et stort EU-projekt skal forskere fra Aarhus Universitet stå i spidsen for at udvikle helt nye teknologier til at håndtere og analysere billed- og lyd- og sensordata fra vores byer. Det skal øge sikkerheden for borgerne og give et bedre flow i trafikken.

Foto: Ekaterina Yaltykova

06.05.2021 | Institut for Bioscience

EliteForsk rejsestipendium til Ane Pastor Rollan på Bioscience

Spanske Ane Pastor Rollan fra Institut for Bioscience – Anvendt marin økologi og modellering i Roskilde er blandt de 15 ph.d.-studerende, som i år modtager et EliteForsk rejsestipendium fra Undervisnings- og Forskningsministeriet. Prisoverrækkelsen finder sted den 10. august.

"Den helt store udfordring ved genanvendelse af tøj er, at det er sammensat af mange forskellige typer materialer, polymerer, fibre, farver og tilsætningsstoffer. På den måde minder det om plastudfordringen, og en femtedel af verdens plastråvarer går faktisk til tøjproduktion," siger Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut, som er med i projektet. Foto: Teknologisk Institut.

06.05.2021 | AU Engineering

Cirkulært design og banebrydende teknologi skal forvandle tekstilaffald til nye råvarer

Et nyt innovativt projekt vil flytte grænserne for genanvendelse af tekstiler. Slidt, ødelagt eller nyt tøj der kasseres, skal nedbrydes til nye råmaterialer, og dermed indgå i et cirkulært kredsløb.

"Evolutionen har fundet på nogle ganske inspirerende løsninger gennem tiderne, og der er meget at vinde set med geotekniske øjne," siger adjunkt Hans Henning Stutz, der står bag den nye forskning. Foto: Colourbox.

05.05.2021 | AU Engineering

Ny forskning: Slangeskind kan give sikrere byggerier

Det kan være en god idé at lade sig inspirere af naturen, når det kommer til udformningen af de bærende elementer af et byggeri. Forskere fra Aarhus Universitet og University of California Davis har fundet ud af, at pæle til fundering kan opnå signifikant øget bæreevne, hvis pælenes overflade er inspireret af slangeskind.

Kalkning af mark på forsøgsstation Aaskov. Foto: Henning Carlo Thomsen.

05.05.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Kalkning af sur jord reducerer udledning af lattergas og øger udbyttet

Forskere fra Aarhus Universitet og det norske universitet for biovidenskab har fundet ud af, at når landmænd anvender kalk på sure marker, kan de ikke kun øge afgrødeproduktionen, men også reducere udledningen af lattergas samt øge jordens kapacitet til at oxidere metan. Der kan med andre ord bidrage til afbødning af klimaændringer.

Foto: Janne Hansen

03.05.2021 | DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Hvorfor reagerer forskellige hvedesorter forskelligt på klimaforandringer?

De globale klimaforandringer lægger pres på vores hvedeafgrøder med stigende temperaturer, tørke og højere koncentrationer af CO2, men det er ikke ligegyldigt, hvilken hvedesort, der er tale om - de reagerer nemlig vidt forskelligt. Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet er kommet tættere på at forstå, hvorfor det er tilfældet - og dermed…

Når der er overskud af elektricitet fra vind eller sol, oplades energilageret. Et system med kompressorer og turbiner pumper varmeenergi fra en eller flere lagertanke fyldt med kølige sten til et tilsvarende antal lagertanke fyldt med varme sten. Det gør stenene i de kolde tanke meget kolde, mens det bliver meget varme i de varme tanke op til 600 grader. Illustration: Claus Rye, Stiesdal Storage Technologies.

03.05.2021 | AU Engineering

Danmarks største batteri skal lagre grøn strøm i sten

Konceptet med at lagre vedvarende energi i sten tager nu et stort skridt fremad med opførslen af demonstrationsanlægget GridScale. Med en energikapacitet på 10 MWh bliver det Danmarks største el-lager. Projektet er støttet af det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, under Energistyrelsen.

Viser resultater 1 til 10 ud af 251

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste